Серија „Српски јунаци средњег века“ на јесен на РТС-у

Играно-документарна серија „Српски јунаци средњег века“ реализована је по сценарију и у режији Гордана Матића, у извршној продукцији куће „Контраст студиос“, а према идеји глумца и редитеља Радоша Бајића.

Серија „Српски јунаци средњег века“ на јесен на РТС-у Серија „Српски јунаци средњег века“ на јесен на РТС-у

Овај телевизијски пројекат, који ће на јесен бити премијерно емитован на програмима Радио-телевизије Србије у оквиру Научно-образовног програма, кроз десет получасовних епизода гледаоцима доноси мало познате детаље из српске средњовековне историје и баштине.

Свака од епизода причаће причу о животу и судбини неког од највећих јунака српског средњег века. Уз обиље илустрација како графичких, дигиталних тако и костимираних, играних, видећемо приче о Марку Краљевићу, цару Душану, браћи Вукашину и Угљеши Мрњавчевићу, кнезу Лазару, Змају Огњеном Вуку, Милошу Обилићу, Вуку Бранковићу, а кроз приче о њима сазнати и много тога о политичко-економској и друштвеној ситуацији, као и свим другим аспектима живота у тадашњој Србији.

У реализацији серијала учествовали су еминентни домаћи и страни стручњаци из области историје, археологије, књижевности, етнологије, који су имали нимало лак задатак да на реалан начин представе не само добро познате историјске податке, већ и материјалну културу и све остало што је чинило свакодневни живот у средњем веку.

Осим разговора са стручњацима и прича главног наратора, у чијој је улози глумац Владимир Алексић, уз вешто укомпоноване стихове из епске народне поезије, које говори глумица Нела Михаиловић, гледаоци ће имати прилику да виде и реконструкције стварних догађаја, кроз комбинацију модерне анимације и играних сегмената у којима ће, уз аутентичне костиме и реквизите, наше средњовековне јунаке „оживети“ глумци и статисти, као и чланови Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“, Српског витешког реда „Свибор“ и Витешке дружине СВЕ.АРХ.

У овом пројекту ће први пут бити виђени поједини артефакти и локације значајне за српску средњовековну историју, који до сада никада нису били камером забележени.

Играно-документарна серија Српски јунаци средњег века снимана је на бројним локацијама у Србији и иностранству. Поједини сегменти су заблежени у Београду, Крушевцу, Обедској бари, затим у Призрену, Грачаници, Дечанима, али и у Истанбулу, Прилепу, Скопљу.

Серијал је реализован уз снажну подршку и помоћ многобојних државних институција и појединаца. Нашу дубоку захвалност заслужује САНУ, СПЦ, Министарство спољних послова РС, Народна библиотека Србије, Влада Аутономне Покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за урбанизам, Историјски институт, Војни музеј, Републички завод за заштиту споменика и други.

О серијалу Српски јунаци средњег века редитељ Гордан Матић каже: „Историја, нарочито она даља, није ништа друго до наша представа о историји. У нашој прошлости је тако мало битних података заиста записано или сачувано. То с једне стране пружа непресушна надахнућа, али с друге стране представља проблем, јер ми о многим битним моментима наше историје и средњег века не знамо праве истине.“

Редитељ серије истиче да се до сада ретко ко озбиљно бавио српским средњим веком у форми истраживачко-едукативног телевизијског наратива.

„Ми ћемо овим серијалом покушати то да променимо и да, правећи квалитетну причу, привучемо и едукујемо како старију тако и најмлађу телевизијску публику“, нагласио је Матић.

Емитовање играно-документарне серије Српски јунаци средњег века планирано је за јесен 2017. године на програмима Радио-телевизије Србије.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво