Серија „Српски јунаци средњег века“ на јесен на РТС-у

Играно-документарна серија „Српски јунаци средњег века“ реализована је по сценарију и у режији Гордана Матића, у извршној продукцији куће „Контраст студиос“, а према идеји глумца и редитеља Радоша Бајића.

Овај телевизијски пројекат, који ће на јесен бити премијерно емитован на програмима Радио-телевизије Србије у оквиру Научно-образовног програма, кроз десет получасовних епизода гледаоцима доноси мало познате детаље из српске средњовековне историје и баштине.

Свака од епизода причаће причу о животу и судбини неког од највећих јунака српског средњег века. Уз обиље илустрација како графичких, дигиталних тако и костимираних, играних, видећемо приче о Марку Краљевићу, цару Душану, браћи Вукашину и Угљеши Мрњавчевићу, кнезу Лазару, Змају Огњеном Вуку, Милошу Обилићу, Вуку Бранковићу, а кроз приче о њима сазнати и много тога о политичко-економској и друштвеној ситуацији, као и свим другим аспектима живота у тадашњој Србији.

У реализацији серијала учествовали су еминентни домаћи и страни стручњаци из области историје, археологије, књижевности, етнологије, који су имали нимало лак задатак да на реалан начин представе не само добро познате историјске податке, већ и материјалну културу и све остало што је чинило свакодневни живот у средњем веку.

Осим разговора са стручњацима и прича главног наратора, у чијој је улози глумац Владимир Алексић, уз вешто укомпоноване стихове из епске народне поезије, које говори глумица Нела Михаиловић, гледаоци ће имати прилику да виде и реконструкције стварних догађаја, кроз комбинацију модерне анимације и играних сегмената у којима ће, уз аутентичне костиме и реквизите, наше средњовековне јунаке „оживети“ глумци и статисти, као и чланови Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“, Српског витешког реда „Свибор“ и Витешке дружине СВЕ.АРХ.

У овом пројекту ће први пут бити виђени поједини артефакти и локације значајне за српску средњовековну историју, који до сада никада нису били камером забележени.

Играно-документарна серија Српски јунаци средњег века снимана је на бројним локацијама у Србији и иностранству. Поједини сегменти су заблежени у Београду, Крушевцу, Обедској бари, затим у Призрену, Грачаници, Дечанима, али и у Истанбулу, Прилепу, Скопљу.

Серијал је реализован уз снажну подршку и помоћ многобојних државних институција и појединаца. Нашу дубоку захвалност заслужује САНУ, СПЦ, Министарство спољних послова РС, Народна библиотека Србије, Влада Аутономне Покрајине Војводине и Покрајински секретаријат за урбанизам, Историјски институт, Војни музеј, Републички завод за заштиту споменика и други.

О серијалу Српски јунаци средњег века редитељ Гордан Матић каже: „Историја, нарочито она даља, није ништа друго до наша представа о историји. У нашој прошлости је тако мало битних података заиста записано или сачувано. То с једне стране пружа непресушна надахнућа, али с друге стране представља проблем, јер ми о многим битним моментима наше историје и средњег века не знамо праве истине.“

Редитељ серије истиче да се до сада ретко ко озбиљно бавио српским средњим веком у форми истраживачко-едукативног телевизијског наратива.

„Ми ћемо овим серијалом покушати то да променимо и да, правећи квалитетну причу, привучемо и едукујемо како старију тако и најмлађу телевизијску публику“, нагласио је Матић.

Емитовање играно-документарне серије Српски јунаци средњег века планирано је за јесен 2017. године на програмима Радио-телевизије Србије.

број коментара 22 пошаљи коментар
(субота, 16. сеп 2017, 01:08)
Aleksandar Milisic [нерегистровани]

Vuk

Bilo mi je zadovoljstvo igrati Vuka Brankovica. Hvala Gordanu i ostalim ljudima iz filmske ekipe. Verujem da ce serija imati veliku gledanost.

(четвртак, 14. сеп 2017, 19:19)
Sevdo [нерегистровани]

Junaci

Obecava!! Neka vas sreca prati!
Junaci

(четвртак, 14. сеп 2017, 14:47)
anonymous [нерегистровани]

Kralj Marko

Savrseno izgleda! Cestitam :)

(четвртак, 14. сеп 2017, 10:33)
anonymous [нерегистровани]

istorija

Svaka čast RTs-u na ovom ostvarenju.To je trebalo još ranije da se snima,narod želi istorijske serije!Bravo!

(среда, 13. сеп 2017, 22:45)
Милица [нерегистровани]

Фантастично!

Ова серија изгледа фантастично! Наша историја толико треба да се истражује. Има пуно информација, само треба почети, и финансирати :)
Колико само серијала ми можемо да направимо. Направићемо наш сопствени Историјски канал.

(среда, 13. сеп 2017, 22:11)
anonymous [нерегистровани]

Стварно свашта

Серија је рађена управо да бисмо се коначно упознали са историјом коју смо запоставили а неко предлаже да се назив мења и прилагођава неким другим државама и њиховим схватањима. За не веровати.

(среда, 13. сеп 2017, 22:05)
anonymous [нерегистровани]

Re: Junaci: mit ili stvarnost...

Pre svega naciju ne može niko da izda ali svako može sam sebe da izda. Ko je promućuran shvatiće šta pišem.
Dalje, ako mi kažeš makar jedan primer države gde je vršeno naučno istraživanje da bi se dokazalo ne-postojanje nekog istorijskog ili mitskog junaka ili događaja - onda si genije! Sva takva istraživanja u svetu, u slučajevima gde nije bilo dokaza, završavaju konstatacijom: "...i pokraj toga što nisu nađeni dokazi, može se smatrati da je ipak sve bilo tako." Neki naši susedi izgradiše kompletne istorije na očigledno nerealnim predanjima - pa nikom ništa.
Dakle, svašta će čovek doživeti od onih koji vazda traže načine da degradiraju Srpsku istoriju i identitet. Toliko.

(среда, 13. сеп 2017, 18:37)
anonymous [нерегистровани]

Junaci: mit ili stvarnost...

Koliko je postojanje tih naših junaka istorijski dokazano?
Kod nas nema kritičkog razmišljanja i gledanja na našu davnu prošlost. Nama nije bitno da li je neko pre 800 godina izmišljao ili ne naše junake, dogaðaje i sl???
Treba jedna takva načina studija da se pokrene, a ne da svaku kritiku naše davne prošlosti okarkterišmo kao izdaju nacije.
Hvala.

(среда, 13. сеп 2017, 18:15)
anonymous [нерегистровани]

Ре: Naslov je VEOMA bitan!

Ово што ти пишеш је нешто много закукуљено - замумуљено...Изгледа да би по твоме најбољи наслов био: "Југословенски јунаци из социјалистичке републике Србије". Је л на то идеш? Мислим да је због таквих који размишљају као ти управо и рађена ова серија, па је и наслов - баш оно што треба да буде. Када је будемо одгледали, биће ти јасно о чему говорим.

(среда, 13. сеп 2017, 18:01)
anonymous [нерегистровани]

bravo

ovako nesto se cekalo decenijama. Svaka vam cast ljudi. Uz seriju Nemanjici i serijal o srpskim junacima bicete ubedljivo najgledaniji.Jedva cekam pocetak.