Биљана Туторов добила награду Европске документарне мреже

Српска ауторка Биљана Туторов добила је награду Европске документарне мреже за филм „Када дођу свиње“, који је премијерно приказан у петак на завршеном Филмском фестивалу у Сарајеву.

Стипендија за талентоване ЕДН је годишња награда која се додељује на Филмском фестивалу у Сарајеву, а у жељи да се на тај начин ода признање талентима из домена документарног филма који обећавају.

Награда је установљена захваљујући сарадњи Филмског фестивала у Сарајеву и Европске документарне мреже, са идејом да се подрже ствараоци из источне Европе.

Победник се бира међу ауторима који имају филм у такмичарком програму „Документарни филм“ на СФФ-у.

Ове године та награда је припала Биљани Туторов за њен дебитантски дугометражни документарни филм Када дођу свиње.

У образложењу жирија пише да филм поседује задивљујући потенцијал и социополитичку важност.

„Биљана Туторов је снимила прекрасан филм о Драгослави. Ова дама, коју бисмо волели да упознамо, има сталну потребу да спозна свет изван стана у коме живи. Она жели бољи живот за себе и своје унуке, мужа, пријатељице, без обзира на то што је грађанин у друштву где се налази у политичкој мањини“, стоји још у саопштењу жирија.

Стипендија за талентоване ЕДН обухвата бесплатну пропусницу за пичинг форум у Атини, важан догађај на коме се развијају нови документарни филмови уз помоћ страних тутора, као и једночасновни састанак са чланом тима Европске документарне мреже који је задужен за радионицу на овом форуму.

Дугометражни докуменатрни филм српске редитељке Биљане Туторов Када дођу свиње имао је 15. августа своју светску премијеру на Филмском фестивалу у Сарајеву, у крцатој сали мултиплекса „Синема сити“.

Публици се том приликом представила редитељка, као и главна актерка њеног филма Драгослава Алексић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи