„Скрин дејли“ похвалио рад Филмског центра Србије

У опсежној репортажи на тему ситуације у кинематографијама у земљама Југоисточне Европе, објављеној током Сарајевског филмског фестивала, лист „Скрин дејли“ посебно је похвалио промене и напредак у раду Филмског центра Србије у последње време.

Након периода неактивности по питању финансијске помоћи филмским ствараоцима, Филмски центар Србије сада, под вођством директора Бобана Јевтића, ствари помера у неоспорно позитивном правцу, наводи се у тексту.

Скрин дејли подсећа на чињеницу да је Србија 2015. године ушла у програм "MEDIA" - „Креативна Европа“ и да је само током прве године шест пројеката из наше земље добило подршку поменутог програма.

Милан Стојановић, продуцент филма Варвари редитеља Ивана Икића, укратко је подсетио на тешку ситуацију у вези са финансијском помоћи у пређашњем периоду и истакао је да Филмски центар Србије у последње време стабилно функционише, посебно када је реч о конкурсној динамици и помоћи локалним и мањинским филмским продукцијама.

У овом осврту наглашено је и да је актуелна и званична српска понуда пореских олакшица, наишла на изванредан одзив страних продуцената и да је 40 милиона евра (од чега 25 милиона евра за игране филмове) потрошено на продукцију и услуге постпродукције у Србији током 2016. и 2017. године.

Скрин дејли истиче да Србија још није чланица Европске уније и да она користи и могућност пружања повраћаја утрошених средстава и у случају продукције телевизијских реклама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи