Прича о логору Мамула на филмском фестивалу у Сарајеву

На панелу у оквиру Сајма истинитих прича, четвртог дана 23. филмског фестивала у Сарајеву, представљена је прича о логору Мамула као материјалу за будућа филмска остварења.

Сајам истинитих прича организован је други пут и део је пројекта Суочавање са прошлошћу којим сарајевски филмски фестивал настоји да пружи платформу за осветљавање последица ратова на просторима бивше Југославије и приближавања ове често потиснуте тематике широј публици посредством филма.

На тај начин се тежи унапређењу свести, дијалога и али знања о важним темама, а овај програм је већ видео конкретне резултате у облику готових филмова од којих неки већ освајају значајна приказивања и награде.

У питању су филмови Дубина 2, аутора Огњена Главоњића, српско-француске продукције и Несмирни снови, аутора Муриса Беглеровића у продукцији Ал Џазире Балканс који је премијерно приказан на овогодишњем издању сарајевског фестивала, а који су потекли са Сајма истинитих прича.

Извршна директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО), Далиборка Уљаревић, која је учествовала на панелу (True Stories Market) на сарајевском фестивалу рекла је да Мамула „није само острвце, то је важан део црногорске историје и индивидуалних људских траума и трагедија чије ожиљке носе не само жртве, него и породице жртава и та прича треба да се исприча“.

„А њу неће испричати планирани екслузивни туристички комплекс који ускоро почиње да се гради. Напротив, он ће је затворити, а ожиљци ће остати…“, навела је Уљаревић.

Сајам истинитих прича повезује филмске ствараоце с организацијама из региона које истражују и документују ратове са простора Југославије.

Девет прича је, након опсежне и строге селекције, премијерно презентовано пред око 10 филмских стваралаца и продуцената, а једина прича из Црне Горе је прича о логору Мамула коју је ЦГО представио.

Пројекат Суочавање са прошлошћу подржала је Фондација „Роберт Бох“, а реализован је у сарадњи са регионалним информативним каналом Ал џазира Балканс. Сам пројекат се одвија унутар такмичарског програма Документарни филм и Сајма истинитих прича у оквиру дана филмске индустрије "Cinelink".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи