Србија у кадру светских филмаџија

Скоро да није било медија који нису пренели да су се протеклих дана београдским улицама шетале холивудске звезде Деми Мур и Џулија Робертс. Ипак, у другом плану, остао је разлог њихове посете престоници - и то да су само присуствовале снимању новог холивудског филма. Улагање у домаћу филмску индустрију један је од приоритета Владе, па се у премијеркином кабинету први пут нашла и саветница за филм.

Делиблатска пешчара као Сахара, Тара као Фиџи и Стара планина као Хималаји. Ове улоге страни продуценти додели су српским пределима. Ипак, прва станица за већину њих био је Београд.

После Белог двора, на Косанчићевом венцу снимљено је највише страних филмова. Због ових локација и Београд се уписао као идеална дестинација у именике холивудских продуцената, који последњих година откривају све више нових дестинација широм Србије.

Смедеревска тврђава странцима је нарочито занимљива. На 11 хектара готово да нема историјског спектакла који се овде не може оживети.

„Цене за изнајмљивање Тврђаве су ниске и промотивног су карактера, јер нам је, пре свега, циљ промоција овог простора за будућа изнајмљивања простора“, каже Јована Недимовић Богићевић из Смедеревске тврђаве.

За сада се зарађује од 28 места на којима странци најчешће снимају средњебуџетне акционе филмове.

„Процена коју смо ми радили за прошлу годину, која је била прва година како су уведени економски подстицаји за продукцију у Србији, јесте да је око 16 милиона евра потрошено на ове пројекте у земљи. Очекујемо да ће та бројка у овој години бити најмање таква“, рекла је Милица Божанић из Српске филмске асоцијације.

Сценарио по коме би Србија добила главну улогу у страним остварењима је проверен - промовисати неоткривене локације и опремити их за снимања. Баш то је учинила Мађарска која зарађује 100 милиона евра од филмова и по томе је лидер у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво