„Слепи путник на броду лудака“ од 17. августа у Новом Саду

После Београда, Ниша и Сопота, филм „Слепи путник на броду лудака“ и у Новом Саду. Захваљујући сарадњи са „Мегаком филмом“, филм Радио- телевизије Србије о Петру Кочићу од 17. августа видеће и новосадска биоскопска публика.

Након премијере на 45. Фесту у фебруару, биоскопских пројекција током марта месеца у београдском Дому синдиката и нишком биоскопу „Вилин град“, као и пројекције на фестивалу „Софест“ у јулу, дело редитеља Горана Марковића ће током седам августовских дана (од 17. до 23. августа) моћи да погледа и биоскопска публика у новосадском Културном центру.

Филм редитеља Горана Марковића снимљен је према сценарију Вулета Журића, а од идеје, преко реализације, до диструбуције, у потпуности је пројекат Јавног медијског сервиса Србије.

Сценарио овог филмског остварења доноси депресивну слику Београда под окупацијом, у којој, на трагикомичан начин, животи лекара, особља и пацијената у лудници на Губеревцу граде метафору о животу „на слободи и слободној територији“.

Док свуда около влада окупацијски терор, смрт и разарање материјалних вредности, дотле у тој својеврсној и апсурдној оази мира, на том „броду лудака“, влада дубоко разумевање, поштовање и брига за ближње.

Када се на тај „брод“ укрцају слепи путници (бегунци од окупацијске власти), проналазећи сигурно уточиште од интернације, прича о Петру Кочићу постаје симболичка прича о сукобу добра и зла, о борби пркосног Давида са бездушним Голијатом.

Патолошка мржња недаровитих а моћних, њихова потреба да прогоне и да се свете сваком ко је имало слободнијег духа и талента, дата је на узбудљив и трагичан начин, кроз низ жалосних призора људске мизерије и душевног пада.

У филму играју Игор Ђорђевић, Тихомир Станић, Александар Ђурица, Маша Дакић, Радоје Чупић, Јелена Ђокић, Андријана Оливерић, Срђан Тимаров, Горан Шушљик, Немања Оливерић, Александар Срећковић Кубура, Зинаида Дедакин, Раде Миљанић, Мирољуб Лешо, Бранко Јеринић, Јован Јовановић, Лука Абрамовић, Бранка Шелић, Миона Марковић и други.

Јавни медијски сервис Србије и овим остварењем доприноси оживљавању наше историје и знаменитих личности, бележећи догађаје и односе које биоскопски филмови ретко бележе.

Снимајући садржаје који нису комерцијални, доприноси очувању културне баштине.
Реализацијом овог филма, РТС се придружио обележавању стогодишњице смрти знаменитог српског приповедача Петра Кочића као и стогодишњице Великог рата 1914-1918.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се