Курисмакијевим остварењем отворен 23. Филмски фестивал у Сарајеву

У Народном позоришту „Сарајево“ свечано је отворен 23. Филмски фестивал у Сарајеву, једна од најзначајнијих филмских смотри Југоистoчне Европе, пројекцијом филма „Друга страна наде“, финског режисера Акија Курисмакија.

Синоћњу пројекцију је најавила једна од најперспективнијих глумица из БиХ Амила Терзимехић.

Иначе, за овај филм Курисмаки је освојио Сребреног медведа за најбољу режију на овогодишњем Берлиналеу и својеврстан је тематски наставак филма Le Havre из 2011. године.

Филм прича причу Каледа, Сиријца који стиже у Хелсинки сакривен у контејнеру с угљем. Збуњен и фрустриран монолитним бирократским апаратом с којим се суочава, Калед бежи из азилантског центра.

Лутајући улицама упознаје Викстрома, бившег продавача кошуља који је недавно напустио жену алкохоличарку и започео нови живот као власник угоститељског локала.

Њих двојица ће се међусобно помагати у превазилажењу проблема с којим се суочавају у својим непознатим и често збуњујућим новим животима.

Фестивал ће трајати до 18. аугуста, дан краће него претходних година, а до краја фестивала публика ће имати прилику да види 235 филмова.

Селектори су изабрали 111 дугометражних, 137 играних, 124 кратка филма, 70 документарних и 28 анимираних филмова.

Број земаља продукције и копродукције ове године је 54, а 23.

Филмски фестивал у Сарајеву имаће 43 светске и 23 међународне премијере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара