Почиње 12. Међународни студентски филмски камп „Интеракција 2017“

Тридесетпет студената из 21 земље света ће половином августа поново снимати документарце у Србији. Ради се о бесплатном међународном студентском фимском кампу, „Интеракција“, који на овај начин већ дванаест година успешно организује Независни филмски центар „Филмарт“. И ове године, медијски покровитељ пројекта је Радио-телевизија Србије.

У оквиру кампа „Интеракција“, од 10. до 27. августа, студeнти режије, камере, дизајна звука, монтаже и продукције, подељени у три екипе, снимаће три документарна филма на тему „Мали град-велики људи“.

Најпре ће, током седмодневног боравка у Ужицу, Ивањици и Чачку, учесници пронаћи приче и снимити материјал за документарце. По завршетку снимања, 17. августа, учесници из све три екипе окупиће се у Пожеги, где ће им се придружити и двадест полазника седмог мастеркласа "Interdoc".

У наредних десет дана, док учесници кампа буду монтирали своје филмове, полазници мастеркласа ће присуствовати предавањима из области креативног документарног филма.

Овогодишњи предавачи на мастеркласу су наши истакнути документаристи Драган Елчић и Младен Матичевић.

За протеклих једанаест година, Међународни студентски филмски камп „Интеракција“ окупио је 204 учесника из 50 земаља, а на мастеркласу "Interdoc" 78 учесника из 30 земаља.

Снимљен је 41 документарни филм, а до сада је освојено 13 награда на званичним и познатим филмским фестивалима широм света. Премијера документарних филмова насталих током „Интеракције 2017“ заказана је за 26. августа, у КЦ Београда.

Истовремено, у вечерњим сатима, сви љубитељи документарног филма и учесници, моћи ће у Пожеги да погледају студентске, али и документарна остварења афирмисаних, домаћих аутора.

Поред филмова учесника, у оквиру програма „Интерскрин“, биће приказан избор кратких документарних филмова Владимира Перовића, вишеструко награђивани Анплагд, Младена Ковачевића, као и Флотел Еуропа, Владимира Томића, документарни филм који је премијерно приказан и награђен на 65. Берлинском филмском фестивалу.

Тамара фон Штајнер представиће Удружење документариста „Док Србија“ и том приликом биће приказан њен документарац Controindicazione. У програму „Интерскрин“ биће приказан и избор најбољих студентских документараца снимљених у претходној школској години широм света, а у селекцији Међународне асоцијације филмских и телевизијских школа - ЦИЛЕСТ.

У сарадњи са „Медија деском Србија“, 18. и 19. августа, биће одржани „Медија дани“, намењени учесницима кампа и мастеркласа, али и представницима аудиовизуелног сектора, компанијама, невладиним организацијама, културним институцијама и професионалним мрежама које могу имати користи од програма „Креативна Европа“.

Биће представљене основне информације о „Медиа“ потпрограму, карактеристике конкурсних процедура које постоје у оквиру овог потпрограма, али биће речи и о европским културним политикама генералним циљевима програма.

Од прошле године, истовремено са одржавањем кампа „Интеракција“ и мастеркласа „Интердок“, одржава се и „Интер, Видео, Акција“, резиденцијални програм за домаће видео-уметнике.

Ове године, уметници Мирјана Боба Стојадиновић и Милош Томић, током боравка у Пожеги, кроз сарадњу са учесницима кампа и мастеркласа, као и са волонтерима и широм локалном заједницом ће реализовати своје видео радове.

У слободно време, учесници 12. Међународног студентског филмског кампа „Интеракција 2017“ посетиће Дрвенград и манастире Овчарско-кабларске клисуре.

Премијера филмова снимљених током овогодишњег студентског фимског кампа биће одржана у КЦ Београда, 26. августа.

Званични почетак овогодишњег кампа „Интеракција 2017“ биће обележен отварањем изложбе радова ауторки Драгане Жаревац и Анице Вучетић, који су настали током прошлогодишње резиденције.

Изложба ће бити отворена, у среду 9. августа, у 20 часова у галерији „Ремонт“ у Београду вече уочи доласка учесника дванаестог издања кампа у Србију указујући на значај комуникације кроз културну размену као и са жељом да младим креативцима света представе потенцијале Србије, НФЦ „Филмарт“ настоји да вишегодишњим организовањем бесплатног међународног филмског кампа „Интеракција“ афирмише филмско стваралаштво младих, подстакне развој и продукцију документарног филма међу студентима филмских школа и да (кроз рад у мултинационалним филмским екипама) подстиче мултикултуралност и активну размену искуства између студената филмских академија из целог света.

Међународни студентски филмски камп „Интеракција“ се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и Града Чачка, као и пријатеља пројекта из јавног, независног и бизнис сектора. Генерални медијски партнер овог међународног културолошког пројекта је Радио-телевизија Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара