Тајанствени живот писца у избеглиштву

Филм „Штефан Цвајг: Збогом Европи“, редитељке Марије Шрадер, бележи године егзила у животу Штефана Цвајга, једног од најчитанијих писаца на немачком језику свог времена – између Буенос Ајреса, Њујорка и Бразила.

Тајанствени живот писца у избеглиштву Тајанствени живот писца у избеглиштву

Као јеврејски интелектуалац, Цвајг покушава да заузме одговарајући став према догађајима у нацистичкој Немачкој, успут тражећи дом у новом свету. Овај визуелно запањујући и емотивно моћан филм истражује шта значи бити избеглица, и поставља тешко питање – да ли рећи наглас свој став или боље ћутати у тешким временима тираније.

Главне улоге у филму тумаче Јозеф Хадер, Барбара Сукова, Ене Шварц, Матијас Брант и Чарли Хибнер.

Филм је освојио Баварску филмску награду за најбољу режију, Награду немачких филмских критичара за фотографију и за главну мушку улогу, као и Aустријску филмску награду за најбољу сценску шминку.

Редитељка Марија Шрадер, која се поред режије бави и глумом, и писањем сценарија, добитница је бројних престижних награда за глуму, укључујући и Сребрног медведа за филм Ejми и јагуар.

Њен најнаграђиванији филм је Љубавни живот (Liebesleben), у којем једну од главних улога игра Раде Шербеџија.

Домаћа публика ће имати прилику да погледа филм Штефан Цвајг: Збогом Европи од четвртка, 3. августа, у биоскопима „Таквуд“ и „Фонтана“ у Београду, „Еуросинема“ у Суботици, и „Вилин град“ у Нишу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво