„Експериментални филм у Србији врста ексклузивитета“

Редитељ филма „Трансфугурација“ Игор Тохољ каже да су велики фестивали попут Канског инкорпорирали у свој програм експериментални филм, док је у Србији он и даље врста ексклузивитета.

Тохољ је рекао на данашњој конференцији за медије да му је полазиште за експериментални филм Трансфигурација био кадар који је снимио у најдужем хотелском ходнику који је икад видео.

„Док сам пролазио тим ходником имао сам утисак да ме неко посматра па сам желео да га оживим. Моји сарадници су тај осећај приписивали пијанству, али није било тако“, објаснио је Тохољ.

Структури филма допринела је монтажерка Марија Ковачина која је радила и на звучној слици.

„Почели смо од кадра који је Игор начинио фиксном камером и нисмо знали где ћемо да стигнемо. Водили смо се експериментисањем са геометријским облицима, сенкама и преклапањем. Наметнуло се као решење да тај ходник учинимо непрепознатљивим“, објаснила је Ковачина.

Игор Тохољ је, говорећи о статусу екесперименталног филма у Србији, подсетио да је 2016. године он био избачен као категорија из програма Фестивала документарног и краткометражног филма уз образложење да су га друге филмске форме апсорбовале и приметио да се експериментални филм не сматра делом филмске индустрије.

Експериментални филм је, како је нагласио, и даље поље ексклузивности, немењено ауторима који се осећају слободним.

Тохољ је пак констатовао да је Филмски центар Србије ове године на конкурсима показао мало више разумевања за категорију експерименталног филма.

„Сведоци смо да фестивали као што је Кански инкорпорирају мноштво експерименталних филмова у свој програм, а у Србији се то још сматра врстом ексклузивитета“, истакао је Тохољ, који је додао да тренутно раде на другом делу филма Трансфигурацијa, али да све зависи од финансија.

Као селектор, Тохољ се осврнуо на програм Еко докс Фестивала европског филма „Палић“, приметивши да еколошки документарци који се приказују ове године показују да је будућност, коју смо сви са зебњом ишчекивали, стигла и да су њене последице видљиве и у медијима присутне.

Програмом Еко докс, објаснио је Тохољ, желео је да укаже како се тај процес може успорити личним агажманом и да управо ти лични ангажмани који се виде у одабраним филмовима могу код људи изазвати емпатију и боље разумевање проблема него чињенице, подаци и разна истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво