Шта се десило са домаћим дечјим филмом?

У Србији се ретко снимају филмови за децу. Шта се све губи тиме што најмлађе генерације не уживају у домаћим филмовима. Да ли је проблем у финансирању или мањку идеја?

Последња трка је један од последњих великих филмова за децу. Од премијере је прошло скоро 40 година. Пре тога су снимљени Салаш у Малом риту, Орлови рано лете, Кекец...

Биоскопи су пуни деце. Међутим, домаћих филмова за њих нема.

„Дозволили смо себи да детињство у Србији буде једно глобализовано детињство“, сматра сценариста Димитрије Војнов.

У последњих 12 година, од 150 филмова приказаних на филмском фестивалу за децу - „Кидсфест“, само два су била домаћа. Зато што више није ни снимљено. Организатор фестивала тврди да се аутори боје несигурности зараде од таквог филма.

„Стратегија да домаћи дечји филм буде препоручен школама и да организовано, као што се одлази на представе, сајмове књига, одлази у биоскоп на гледање домаћег дечјег филма онда када он буде постојао“, каже Игор Станковић из „Кидсфеста“.

Ипак, добри садржаји, попут Војне академије пунили су биоскопе. Додуше, мало старијом публиком. Због чега се аутори нерадо одлучују за дечји филм?

„Ти филмови јако дуго живе. Међутим, они су сами по себи једна дугорочна инвестиција која се дуго исплаћује и у том погледу, мислим да у нашем друштву генерално не постоји однос према дугорочним инвестицијама. И људи генерално желе да свој труд наплате брзо“, наводи Димитрије Војнов.

У Хрватској, од 10 филмова финансираних из буџета један је обавезно дечји. Код нас правила нема, али је било покушаја.

Филмски Центар Србије је за сада једном покушао да да предност дечјем филму, међутим, јавило се јако мало пројеката, од 80 до 90 филмова само четири су била дечји филмови.

Филмски центар не може много да уради ако испред себе нема добру идеју аутора, каже директор Бобан Јевтић.

„Чини ми се да је више проблем немотивисани редитељи и сценаристи можда због тога што се много људи бави филмом и ви релативно ретко добијете прилику да снимите филм. Онда покушавате да урадите нешто што ће заиста да вас отвори ка свету“, објашњава Јевтић.

А то, изгледа, за многе ауторе, није дечји филм. Можда би слику могао поправити нови филм - Злогоње, који би премијерно требало да буде приказан ове јесени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се