„Софест“ од 4. до 8. јула у знаку „Скупљача перја“

Под слоганом „Скупљање (не)развејаног перја“ од 4. до 8. јула у Центру за културу „Сопот“ биће одржан 46. „Софест“, а овогодишњи празник филма подно Космаја биће посвећен Александру Саши Петровићу и његовом остварењу „Скупљачи перја“, а поводом пола века од премијере у Кану.

Tим поводом на адресу Одбору фестивала стигло је писмо сестре Александра Саше Петровића, Радмиле Петровић Чворић, у коме је испричала чудесни сплет околности везаних за протагонисте Скупљачa перја, ремек-дела наше кинематографије и њихове наследнике.

„Моја унука Жилијет, рођена у Америци, прошле године је дипломирала глуму на колеџу Миделбери (Вермонт) и пре две године је провела један семестар у Лондону, пише сестра Саше Петровића и наставља: 'Када се вратила на колеџ, приђе јој једна студенткиња и пита је да игра у њеном филму, на шта је Жилијет пристала. Девојка јој је рекла да је Српкиња и да се зове Ника, а Жилијет да јој је мајка Српкиња, али да не говори српски. На то јој Ника исприча да је она из Београда и да јој је деда чувени глумац који је играо у филму Скупљачи перја. Тада јој се Жилијет представила као унука Александра Петровића за кога је можда чула јер је он направио чувени филм I even met happy grupies. Одговор је био: 'Па то је исти филм. У том филму је мој деда Беким Фехмију играо главну улогу'“, пренела је Чворићева причу о магичном везама међу људима, у уметности, идејама и сновима.

На програму фестивала наћи ће се 24 филма, од чега 19 у конкуренцији за једну од награда, док ће ван конкуренције бити приказан филм Земља богова Горана Паскаљевића, најављено је данас на конференцији за новинаре у Скупштини града.

Стручни жири у саставу редитељ и председник АФУН-а Мирко Беоковић, глумица Весна Чипчић и редитељ Милан Тодоровић доделиће гран-при за најбољу режију у вредности од 150.000 динара, као и награду „Бата Живојиновић“ за најбољу мушку и женску улогу и признање за најбољи филм.

Свечаност ће употпунити наступ КУД „Космај“ из Сопота, као и ватромет, а најављен је и наступ бенда „Ођила“.

Помоћник секретара за културу Града Београда Милан Лазовић рекао је да ове године „Софест“ сарађује са Филмским центром Србије и Југословенском кинотеком, као и да је Град Београд издвојио 4,1 милион динара, што је повећање у односу на 3,5 милиона лане.

„Софест“ ће се завршити специјалном пројекцијом филма Скупљачи перја која ће бити уприличена после доделе награда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво