„Скупљачи перја“ поново на канском филмском платну

Пола века након премијерног приказивања и освајања велике награде жирија, синоћ је у Кану у оквиру званичног програма „Кан класик“ приказан филм „Скупљачи перја“ Александра Саше Петровића. Пројекцији је присуствовала звезда тог култног филма Оливера Катарина.

На одушевљење великог броја филмских професионалаца, иностраних и домаћих новинара и критичара и породице Александра Саше Петровића, на пријему организованом у част поновне канске пројекције Скупљача перја, на Кроазети се поново чула култна песма из Петровићевог филма Ђелем, ђелем.

„У једном великом заносу смо стварали овај филм, наравно, под непогрешивом палицом Александра Саше Петровића“, присећа се глумица Оливера Катарина. 

Узбуђење и емоције осетили су се и у фестивалској дворани „Буњуел“, где су се публици пред пројекцију рестауриране копије, осим Оливере Катарине, обратили директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и селектор „Кан класика“ Жерал Душосуа, најавивши наставак успешне сарадње.

„Када смо видели филм и диван плакат који је урадила Југословенска кинотека, одлучили смо да Скупљаче перја одмах уврстимо у програм. Филм нас је визуелно, као и причом и Петровићевом режијом, импресионирао. Емоције које побуђује и данас су снажне. Скупљачи перја вратили су нас у време када је култура била јака у целом свету“, објаснио је Жерал Душосуа, селектор „Кан класика“.

„Беким Фехмију је југословенски Белмондо, Оливера Вучо има златан глас, Бата Живојиновић и мала Ромкиња су маестрални! Петровић је направио ремек-дело, химну слободи!“, писали су критичари у Кану те 1967.

Радмила Петровић Чворовић, сестра Александра Петровића, наводи да је то заиста велики филм и да га је редитељ радио пуним срцем и душом.

Петровићев класик је приказан у друштву филмова великана Антонионија, Вајде, Буњуела, Клемона. Од 16. новембра наћи ће се у редовној дистрибуцији француских биоскопа, а у суботу од 22 сата на Првом програму РТС-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се