„Скупљачи перја“ поново у Кану после пола века

На 70. Међународном филмском фестивалу у Кану приказаће се филм „Скупљачи перја“ југословенског редитеља Александра Саше Петровића, награђеног на том фестивалу пре тачно пола века.

„Скупљачи перја“ поново у Кану после пола века „Скупљачи перја“ поново у Кану после пола века

Филм ће бити приказан у оквиру програма „Кан класик“ а Филмски центар Србије саопштио је недавно да је за потребе приказивања у Кану, Југословенска кинотека израдила нову копију филма који је 1967. године награђен гран-пријем жирија на том фестивалу.

„Од тада почиње моја светска каријера. Од тог Кана, којег многи људи памте по филму, по његовом успеху, али и по пријему који је тада био. Када су летели тањири и чаше и када сам боса играла по срчи усред Кана“, рекла је за РТС Оливера Катарина. 

Скупљачи перја је филм о животу Рома у Војводини, а тема су љубав, међунационални и друштвени односи. Главне улоге тумаче Беким Фехмиу, Оливера Вучо и Велимир Бата Живојиновић. Реч је о једном од најзначајнијих филмова „Црног таласа“ и југословенске кинематографије уопште.

Номинован за Оскара за најбољи филм на страном језику, то је један од само шест филмова из Југославије којима је то успео. Остали су такође Петровићев Три, као филмови других аутора и Цеста дуга годину дана, Девети круг, Битка на Неретви и Отац на службеном путу.

Успомена на Петровића чува се у Бањи Ковиљачи, завичају његових родитеља, где је провео детињство и младост. Једна улица у том месту је названа по њему, а од 2006. године у Бањи Ковиљачи је Легат „Александар Саша Петровић“, у којем се чувају номинација за Оскара и награде које добио, а од 2004. године се у спомен на њега одржава Ревија документарног и етно филма.

Ове године је на Канском фестивалу приказано неколико филмова из Србије, међу којима пет кратких, у оквиру програма „Асид трип“, и два дугометражна филма.

У Кану је​ 17. маја​ почео јубиларни 70. Међународни филмски фестивал на којем се 19 филмова такмичи за престижну Златну палму, која је ове године, у знак обележавања јубилеја манифестације, украшена дијамантима.

Главну награду Канског фестивала прошле године је добио британски редитељ Кен Лоуч за филм Ја, Данијел Блејк – социјално ангажовану драму о борби незапосленог човека да добије социјалну помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи