Филм о албуму Ника Кејва отвара 10. „Белдокс“

Пројекцијом остварења „Још једном с емоцијом“ Ендрјуа Доминика о настанку легендарног албума "Skeleton Tree" Ника Кејва, 8. маја у Центру „Сава“ почиње 10. Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“.

Филм о албуму Ника Кејва отвара 10. „Белдокс“ Филм о албуму Ника Кејва отвара 10. „Белдокс“

Под слоганом Није још мрак, до 15. маја биће приказано 89 филмова у више програмских целина, у присуству великог броја гостију - од филозофа Бернара Анрија Левија до порно-звезде Ћићолине.

Лајтмотив 10. „Белдокса“, према речима његовог директора Младена Вушуровића, јесте жеља да из мрака који нас свакодневно окружује изађемо уз помоћ креативности, која може да повеже људе упркос свему о чему говори и слоган овогодишње манифестације.

Селектори Грег ди Кјур, Марко Грба Сингх, Стеван Филиповић и Наташа Говедарица осмислили су богат програм фестивала у оквиру којег ће 12 остварења бити приказано у међународној селекцији, а осам у домаћој.

Карактеристика домаће селекције, према речима Грбе Сингха, јесте тежња за слободом, а темама филмова обухваћена је цела територија Србије, па и шире, тако да је селекција разноврсна те обухвата све од експерименталног до класичног наративног филма.

Нова селекција од ове године је Feelgood Movies са три потпрограма - Eros & tanatos,  Slow & ekološki и Природа и друштво.

Филмови из групе Eros & tanatos, како објашњава Филиповић, баве се темама сексуланости и смрти са фокусом на женску перспективу и женску сексуалност, Slow филмови су нова категорија на светским фестивалима и траже извесно успоравање у времену хистеричног убрзавања, док Природа и друштво доноси најневероватније приче из савременог света.

Још једна нова селекција је Белдокс специјал са темом „Креација вс. деструкција“, чији је циљ да се понуди простор и могућност да се о актуелним темама разговара са филмским ауторима, те ће тако са Бернаром Анријем Левијем разговарати српски редитељ Горан Марковић.

Биће приказана и два Левијева филма Пешмерга и Битка за Мосул, који су увид у најновију опсесију чувеног филозофа, а тичу се непрекидних сукоба Курда са ИД-ом.

Најављени су и биографски документарци, музичко-плесни филмови, ретроспектива хрватских филмова из перспективе жена редитеља и ретроспектива остварења Горана Марковића и холандске документаристкиње Алиону ван дер Хорст, а организатори посебно истичу Белдокс маркет као место сусрета професионалаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара