Спремите се, стижу „Чаробњаци“

Не би се могло рећи да је необично то што група деце припрема представу по мотивима „Чаробњака из Оза“. Тај теозофски роман имао је небројено извођења и екранизација, а непролазност приче потврда је поруке коју она носи – у потрази за мозгом, срцем, храброшћу и породицом, ликови пролазе кроз разна искушења да би се читаво путешествије кроз надреалне светове завршило унутар њих самих.

Чаробњаци, превасходно филм атмосфере, пратећи припрему представе Црвене ципелице, гледаоцима покушавају да приближе унутрашњи свет деце са развојним сметњама. Управо су такви малишани актери овог филма. Пројекција је заказана за 7. мај у Великој сали „Мадленијанума“ у 18 сати.

Кроз форму мјузикла, радња прати сам радни процес и кроз ликове и њихове проблеме унутар наратива бајке демистификује унутрашње драме самих актера.

Филм Чаробњаци настао је у продукцији Дечје редакције Културно-уметничког програма РТС-а, у сарадњи са удружењем за афирмацију дечјег стваралаштва „Свитац“, а реч је о другој целовечерњој инклузивној представи коју је то удружење извело.

Улоге у том необичном мјузиклу имају деца са развојним сметњама (аутизам, развојна дисфазија, оштећен слух, сметње у интелектуалном развоју, поремећај пажње и Аспергеров синдром), уз помоћ другара, браће и сестара. 

Сценаристи су Кристина Ђуковић и Маша Вујошевић, уредница је Љиљана Стојковић, а филм је рађен у режији Маше Вујошевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се