Прича јединог вршачког олимпијца и јунака филма „Живот као збир кругова“

Рок критичар Петар Пеца Поповић истиче да је лепо што овде постоји неко ко има разумевања да упозна, саслуша, охрабри и поздрави човека са биографијом какву има Сретен Стефановић – олимпијац од 101 годину, са којим је Поповић данас био у посети председнику Србије Томиславу Николићу.

Документарни филм Живот као збир кругова о Сретену Стефановићу, соколашу, шампиону, олимпијцу, истинском аматеру, педагогу, сведоку 20. века и најстаријем кориснику „епл“ компјутера у Србији, у режији новинара и публицисте Петра Пеце Поповића, премијерно је приказан 8. фебруара на РТС-у.

Поповић открива за Танјуг да је Стефановића упознао седамдесетих година прошлог века, тако што је његов син, који је био дизајнер, правио и слао из Сарајева за Београд омоте за плоче Здравка Чолића, групе „Смак“, „Корни групе“...

„Тата Срета би возио целу ноћ како би стигао на Вождовац, где су се ти омоти штампали. Упознао сам невероватно виталног човека у пензији... Испоставило се да живи у Вршцу последњих 25 година“, истиче Поповић, објашњавајући како је тада и дошао на идеју да сними филм о том интересантном спортисти.

Додаје и да је председник Николић пожелео Стефановићу да му се брзо изгуби нула између две јединице и да лепо прослави 111 рођендана.

Сретен Срета Стефановић рођен је 17. новембра 1916. у Сарајеву, а у Вршац је усред рата донесен на јастуку. Прво је постао члан београдског гимнастичког друштва „Соко“ 1922. године, а затим је пошао у школу годину дана касније.

Као војник на вежби био је учесник демонстрација 27. марта у Београду.

После априлског бомбардовања, пешке је седам дана ишао од Земуна, преко Тополе, Лознице, Зворника и Тузле до Сарајева.

Ту је демобилисан, а мајка га са „аусвајсом“ враћа у Банат. Вршац је ослобођен 2. октобра 1944, а он већ 12. октобра оснива прво гимнастичарско друштво у ослобођеној земљи.

Од 1947. до 1954. године, седам пута је био првак Југославије на круговима. Носилац је бројних признања на такмичењима, балканијадама, био је члан гимнастичке врсте Југославије на Светском првенству у Базелу 1950. и на Олимпијади у Хелсинкију 1954. године.

До данас је једини вршачки олимпијац. Престао је да се такмичи 1954. због повреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара