„Сенке над Балканом“, узбудљива прича о Београду и „лудом принцу“

О серији „Сенке над Балканом“ говори се готово пола године. То је у основи политичка трилер-драма, са елементима мистике. Радња је смештена у тридесете године прошлог века, у Краљевину Срба Хрвата и Словенаца, односно у Краљевину Југославију. На снимању у Вили „Златни брег“ на Плавинцу код Смедерева била је и екипа РТС-а.

Претворена на дан у тадашњи кућни затвор Ђорђа Карађорђевића, кога историја памти као „лудог принца“, који је био заточен готово 16 година, вила „Златни брег“ идеално је место за овакве кадрове.

Као у историји, и у овој серији лик Ђорђа Карађорђевића има периферну улогу, која је важна и нимало занемарљива, али није окосница приче већ се само на њу ослања.

Улога је припала Жарку Лаушевићу, а он је доноси на себи својствен начин.

„Сама прича око Ђорђа Карађорђевића заслужује много ширу причу. Да је у Француској негде или да је део енглеске историје, већ би сигурно много филмова и серија било направљено на ту тему. Код нас се, нажалост, прећуткивало доста тога да се не би неком замерило – овој династији, овом друштву, овом уређењу... Ето, дошао је и Ђорђе“, објаснио је Лаушевић.

Припремајући се за улогу, прочитао је сву, иако оскудну, литературу. И тврди да историја тек треба да докаже или оповргне причу о лудости принца.

„Биће и та занимљивост, ако је буде у наставку, то да су га тек Немци ослободили и та тужна његова констатација којом он завршава своју аутобиографију 'Тужно је да је цела моја држава морала да изгуби слободу да бих је ја добио'“, истакао је чувени глумац.

Улога доктора Константина Вакумовића, психијатра, припала је Драгану Петровићу Пелету, који је био чест гост виле у Топоници код Ниша, где је био смештен принц Ђорђе Карађорђевић.

„Мислим да је сценарио врло добар. Све је густо, има доста тога, Драган је то све добро осмислио и даље још разрађује, неке сцене допуњава. Мислим да ће држати пажњу и бити другачије од онога што смо досада гледали“, каже Петровић.

Главна окосница серије Сенке над Балканом јесте Београд тридесетих година прошлог века, где су се у то време спотицале велике историјске, привредне и друштвене околности које га стављају у срж Балкана. Серија је проткана мистиком и криминалом, а прве епизоде те узбудљиве приче биће пред гледаоцима на јесен ове године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво