Филм о породици која девет векова чува крст Светог Јована Владимира

У крипти Храма Светог Саве, премијерно за београдску публику, приказан је документарни филм „Чувари“. Прича прати породицу Андровић из Вељих Микулића код Бара, која већ девет векова чува крст Светог Јована Владимира. Само два члана породице, они најстарији у свакој генерацији, знају где је крст сакривен.

Породица Андровић чува крст Јована Владимира, владара Дукље и Србије, првог српског владара који је после смрти уврштен међу свеце. Према предању, кнез је крст држао у рукама када је погубљен. Реликвију је сачувао свештеник, а затим његова ћерка која је крст, као мираз, унела у фамилију Андровић.

 „То се чувало да нико није знао где је, само два члана, годинама. И само се једном у току године износио на планину Румију“, истиче Никола Андровић, додајући да је свестан тежине коју имају, коју морају да поднесу и тако умру.

Није било лако задобити поверење чувара крста и снимити документарни филм. Инспирисан љубавном причом између кнеза Владимира и Косаре, ћерке његовог противника цара Самуила, редитељ Миљан Гогић стигао је до Андровића и спознао одговорност коју већ девет векова носи ова породица.

Редитељ открива да су они скромни и да скромно живе. „С друге стране су све време у страху, јер вековима покушавају тај крст да украду и сви хоће да га имају, а они га чувају. Код њих је дошао случајно. Нису они тражили крст, крст је нашао њих“.

После премијерне пројекције у крипти Храма Светог Саве, филм Чувари живот наставља на фестивалима у Севастопољу и Подгорици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво