Завршено снимање „Српских јунака средњег века“

У Београду је пала задња клапа ТВ пројекта „Српски јунаци средњег века“, у режији Гордана Матића и продукцији „Контраст студија“.

Завршено снимање „Српских јунака средњег века“ Завршено снимање „Српских јунака средњег века“

Та играно-документарна серија, која ће на јесен бити емитована на програмима РТС-а, у десет получасовних епизода гледаоцима ће донети мало познате детаље из наше историје и баштине.

Свака од епизода причаће причу о животу неког од највећих српских средњовековних јунака, са доста илустрација, како графичких, дигиталних тако и костимираних, играних.

Међу јунацима чији ће животи бити представљени су Марко Краљевић, цар Душан, браћа Мрњавчевић, кнез Лазар, Змај Огњени Вук, Милош Обилић, Вук Бранковић, Стефан Лазаревић, Ђурађ Бранковић и Јелена Лазаревић Балшић.

Серија је последњих неколико месеци снимана на бројним локацијама у Београду, Крушевцу, у Обедској бари, Призрену, Грачаници, Дечанима, али и ван наше земље, у Истанбулу, Прилепу, Скопљу.

У реализацији серијала учествовали су еминентни домаћи и страни стручњаци из области историје, археологије, књижевности. Имали су нимало лак задатак да на реалистичан начин представе не само добро познате историјске податке већ и материјалну културу и све остало што је чинило свакодневни живот у средњем веку.

Осим разговора са стручњацима и прича главног наратора, у чијој је улози глумац Владимир Алексић, гледаоци ће имати прилику да виде и реконструкције стварних догађаја, кроз комбинацију модерне анимације и играних делова у којима ће наше средњовековне јунаке „оживети“ глумци и статисти, као и чланови Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“, српског витешког реда „Свибор“ и Витешке дружине „Свети Архангели“.

Занимљиво је да ће у овом пројекту први пут бити виђени поједини артефакти и локације значајне за српску средњовековну историју, досада незабележени камером.

О серијалу Српски јунаци средњег века редитељ Гордан Матић каже: „Историја, нарочито она даља, није ништа друго до наша представа о историји. У нашој прошлости је тако мало битних података заиста записано или сачувано. То са једне стране пружа непресушна надахнућа, али са друге стране представља проблем, јер ми о многим битним моментима наше историје и средњег века не знамо праве истине. До сада се ретко ко озбиљно бавио нашим средњим веком у форми истраживачко-едукативног телевизијског наратива. Ми ћемо овим серијалом покушати то да променимо и да, правећи квалитетну причу, привучемо и едукујемо како старију тако и најмлађу популацију“.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво