„Скупљачи перја“ славе пола века

Музеј Југославије, у сарадњи с компанијом „Авала филм Веј“ и Југословенском кинотеком, 28. марта обележава 50 година од премијере филма Александра Петровића „Скупљачи перја“.

У анкети, коју је 1979. године спровео Институт за филм међу југословенским филмским уметницима и критичарима, Скупљачи перја проглашен је најбољим филмом у историји југословенске кинематографије.

Након уводне речи историчарке др Радине Вучетић и музејског саветника Музеја Југославије Моме Цвијовића, у биоскопској сали Музеја 25. мај биће приказан Петровићев филм, а специјална гошћа биће глумица Бранка Петрић.

У холу испред биоскопске сале посетиоци ће моћи да погледају пригодну изложбу посвећену овом значајном јубилеју, чији су аутори кустоскиња Јована Недељковић и Цвијовић.

Скупљачи перја један је од најзначајнијих филмова црног таласа и југословенске кинематографије уопште.

Награђен је Великом златном ареном на 14. Филмском фестивалу у Пули, Специјалном великом наградом главног жирија на 20. Филмском фестивалу у Кану (1967), а био је номинован и за Златну палму Филмског фестивала у Кану и за Оскара за најбољи филм на страном језику 1968. године.

Филм Скупљачи перја је прво остварење које се бави положајем Рома у друштву и открива њихов живот и први филм у којем Роми говоре својим језиком, подсећа Музеј Југославије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво