„Записи из ћелије број 12“ – рехабилитација кроз уметност

После премијере у Њујорку и промоције у америчким затворима, документарни филм „Записи из ћелије број 12“ приказан је и у Дому омладине у Београду. Обе државе радо приказују драматизацију дела „Записи из подземља“ Достојевског, рађеног са осуђеницима који издржавају казну у Окружном затвору у Београду. Обе државе су препознале значај рехабилитације културом.

Документарни филм „Записи из ћелије број 12“ епилог је позоришне представе настале у копродукцији Службе за третман Окружног затвора у Београду и Невладине организације „Центар за рехабилитацију имагинацијом“. Један од протагониста представе и филма, 35-годишњи Ђорђе Васиљевић, провео је 13 година у затвору. Рад на представи и филму, како каже, за њих је била прилика да грешке поправе и претворе у нешто конструктивно и добро.

„Прича која нас је обележила тих годину дана. Годину дана стварања нечег великог, нечег што је први пут виђено. После тога смо опет постали, како да кажем, нормални људи, неки на слободи, неки унутра тамо, али нормални“, каже бивши затвореник Ђорђе Васиљевић.

За време издржавања казне основао је породицу и добио троје деце. Сада живи од социјалне помоћи и чека посао.

„Јако је тешко“, каже супруга Маја Васиљевић.

Представа је изведена седамнаест пута у српским затворима и у Дому омладине Београда, септембра 2015. Филм је имао премијеру на међународној конференцији у Њујорку.

„Пројекат рада са репресивним групама у Србији је прошао као један од 16 међу 300 светских понуђених, и са филмом смо отпутовали у Њујорк где смо на међународној научној конференцији излагали програм рада, а после тога се просто створила потреба за разменом искустава и знања па сам обишла неколико америчких затвора. У Сан Квентину сам била део обуке која је дала одличне резултате“, каже ауторка филма Марина Ковачевић.

У плану је промоција документарног филма на фестивалима у Европи и у затворима као пример успешне рехабилитације кроз уметност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво