Четири анимирана филма у програму „Плазма фестић“

На 45. Фесту, у оквиру селекције „Плазма фестић“, четири филма намењена су најмлађој публици, саопштио је организатор.

Како се наводи, Фест већ неколико година заредом брине о најмлађим члановима публике, те су у програму, који се одржава под покровитељством „Плазме“, остварења која су необична, аутентична и пажљиво одабрана за децу и омладину.

На програму је Црвена корњача, први дугометражни анимирани филм холандског аниматора, редитеља и илустратора, Михаела Дудока де Вита.

На прошлогодишњем Канском фестивалу, Де Вит је за своје најновије остварење Црвена корњача освојио значајну награду Посебан поглед, а номинован је и за Оскара за најбољи дугометражи анимирани филм.

Црвена корњача је филм о усамљеном човеку на острву после претрпљеног бродолома, који се бори да нађе своје место у том новом свету.

Још један филм номинован за награду Америчке филмске академије јуче је приказан на Фесту, а реч је о првом дугометражном анимираном филму швајцарког редитеља Клода Бараса Мој живот као тиквица.

Барасов најновији филм који се налази у селекцији 45. Феста освојио је награду на прошлогодишњем фестивалу „Сан Себастијан“ и приказан је у оквиру селекције „Петнаест дана редитеља“ на филмском фестивалу у Кану.

Прича прати деветогодишњег Икра који случајно изазове смрт своје мајке алкохоличарке, те завршава у дому за незбринуту децу.

У програму „Плазма фестић“, јутрос је на програму био дугометражни играни филм Торба пуна сећања аутора Кристијана Дугеја из Канаде.

Радња тог филма смештена је у окупираној Француској, где два брата Јеврејина Морис и Жозеф остају препуштени сами себи. У тој немогућој ситуацији показују домишљатост, храброст и лукавост, како би избегли непријатељску инвазију и поново ујединили породицу.

Последње остварење у селекцији за децу и младе долази из Словеније – филм Ника режисера Слободана Максимовића, пореклом из Босне, а који је као редитељ дебитовао 2007. године кратким филмом "?".

Ника је прича о седамнаестогодишњој гимназијалки која вози го-карт и сања да једног дана вози „формулу 1“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара