Најмлађа добитница Оскара Ширли Темпл, најстарији Кристофер Пламер

Цео Холивуд окупиће се вечерас у Театру „Долби“ у Лос Анђелесу на 89. свечаној додели Оскара, на којој се сваке године награђују најбољи у протеклој години. Од оснивања, 1929. године, свака додела Оскара истиче се упечатљивим моментима, изненађењима при додели чувених статуета и другим занимљивостима. Ево неких мање познатих чињеница.

Најмлађа добитница Оскара Ширли Темпл, најстарији Кристофер Пламер Најмлађа добитница Оскара Ширли Темпл, најстарији Кристофер Пламер

Најмлађа добитница признања Америчке филмске академије је Ширли Темпл која је Оскара добила са само пет година, 1934, иако је то била почасна награда за децу.

Тејтум О'Нил држи рекорд за Оскара за најбољу споредну женску улогу коју је добила са 10 година за филм Paper Moon 1974. године.

Најстарији добитник било којег Оскара је Кристофер Пламер који је са 82 године добио Оскара за најбољу мушку споредну улогу 2012. године за филм Beginners.

Најстарији добитник награде за најбољег глумца је Хенри Фонда који је добио то признање за филм На златном језеру 1982. године када је имао 76 година.

Најстарија особа која је номинована за Оскара у некој глумачкој категорији и даље је Глорија Стјуарт која је имала 87 година када је номинована за улогу Роуз Досон у Титанику 1997. године.

Лајза Минели је једина добитница награде коју су пре ње добили и њени родитељи. Лајза је добила Оскара за најбољу глумицу за улогу у Кабареу 1973. године, њена мајка Џуди Гарланд добила је почасног Оскара 1939, а њен отац Винсент Минели награђен је као најбољи редитељ 1958. године.

Три филма су освојила по 11 Оскара: Господар прстенова: Повратак краља (2003), Титаник (1997) и Бен Хур (1959). Филмови Титаник, Све о Еви (1950) и Ла-ла ленд (2016) деле рекорд за највећи број номинација, по 14.

Једини филм који је освојио Оскаре за све категорије у којима је номинован је био Господар прстенова: Повратак краља.

Три филма Њујорк-Мајами (1934), Лет изнад кукавичјег гнезда (1975) и Кад јагањци утихну (1991) освојили су свих пет најпрестижнијих награда, такозваних Великих пет - најбољи филм, глумац, глумица, редитељ и сценарио.

Глумица с највећим бројем Оскара је Кетрин Хепберн која је четири пута освојила ту награду као најбоља глумица 1934, 1968, 1969. и 1982. године. Данијел Деј Луис освојио је три Оскара као најбољи глумац.

Мерил Стрип држи рекорд по броју номинација за ову награду - има их 20. Мерил Стрип и Џек Николсон, који је номинован 12 пута, добили су по два Оскара за најбољу главну улогу и по једног за најбољу споредну улогу.

Студио који је освојио највећи број Оскара је „Волт Дизни“ – 22 статуете.

Велики губитник за сада је инжењер звука Кевин О'Конел који је, рачунајући и овогодишњу номинацију, био кандидат 21 пут. Сваки пут је награду освојио неко други, још од његове прве номинације 1983. године, за Време нежности.

Најдужи говор захвалности одржала је Грир Гарсон, глумица награђена 1942. године за главну улогу у остварењу Мадам Минивер. Њен говор је трајао више од пет минута.

Антони, певачица групе "Antony and the Johnsons", прва је трансродна певачица именована за Оскара. Бојкотовала је церемонију прошле године из незадовољства зато што није позвана да изађе на сцену. Она је била у трци за најбољу оригиналну песму Manta Ray у документарцу Racing Extinction.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво