Вечерас велика завршница „Берлинала“

Узбуђење у Берлину уочи вечерашње завршнице, то јест проглашења победника расте. За Златног медведа на 67. „Берлиналу“ такмичи се 18 остварења.

Вечерас велика завршница „Берлинала“ Вечерас велика завршница „Берлинала“

Главну награду Филмског фестивала у Берлину уручиће председник жирија, холандски редитељ Пол Верховен.

Фестивал је 9. фебруара отворио француски филм Ђанго о џез гитаристи Ђангу Рајнхарту редитеља Етијена Комара. Реч је о легендарном музичару који је 1943. године бежао од нациста.

Не фестивалу је приказано око 400 филмова из 70 земаља, међу којима и остварење Реквијем за госпођу Ј. у режији и према сценарију Бојана Вулетића, с Мирјаном Карановић у главној улози.

Берлнски фестивал је имао и политичку конотацију, с глумицима и уметницима који су ове године критиковали америчког председника Доналда Трампа.

Америчка глумица Меги Џиленхол изјавила је да у САД има много грађана који су спремни да пруже отпор новом председнику, док је мексички глумац Дијего Луна рекао да је против изградње зида на америчко-мексичкој граници. Глумац Ричард Гир је такође критовао Трампа оцењујући да подстиче злочине мотивисане мржњом и ксенофобијом.

Прошле године Златног медведа је добио италијански редитељ Ђанфранко Рози за документарац о мигрантима на Лампедузи.

Међународни филмски фестивал у Берлину основан је 1951, а од 1978. године редовно се одржава сваке године у фебруару.

Сматра се најпосећенијим филмским фестивалом на свету с 274.000 продатих улазница годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи