Денис Киф отворио филмски фестивал "Play UK" у Београду

Добродошлицом свима који су дошли да погледају модерне британске филмове у простору који је познат као кућа доброг филма, Денис Киф, британски амбасадор у Београду, отворио је Фестивал новог британског "Play UK" у Културном центру Београда.

Денис Киф отворио филмски фестивал "Play UK" у Београду Денис Киф отворио филмски фестивал "Play UK" у Београду

У Културном центру Београда том приликом је отворена изложба „Трејнспотинг: Шта сте радили ових 20 година“, аутора Маје Медић и Стефана Арсенијевића. Потом је приказан филм Трејнспотинг 2, наставак култног британског филма.

Британски амбасадор је истакао како су му колеге причале о многим важним филмским остварењима која су приказана у Дворани Културног центра Београда.

„Публика Фестивала ауторског филма у Београду имала је прилике да види филм Ја, Данијел Блејк Кена Лоуча. Очекујемо да фестивал 'Play UK' настави у истом стилу и успе да одговори на високе критеријуме београдске публике, у години када обележавамо 108 година дипломатских односа са Србијом“, истакао је Денис Киф.

Његова жеља је да се фукусира на најбоље и најтрајније везе између Србије и Велике Британије. „Немогуће је заобићи културу, културна прожимања и утицај британске субкултуре и поп културе на друштвени живот у Србији и некадашњој Југославији. Ако говоримо о деведесетим годинама прошлог века, централно место заузима филм Трејнспотинг и његов утицај који је имао на једну генерацију младих људи, њихове погледе на свет, моду, музику, стваралаштво, животну филозофију“, рекао је британски амбасадор.

Он је истакао да фотографије и лични предмети који чине изложбу „Трејнспотинг: Шта сте радили ових 20 година“ сведоче о утицају филма Трејнспотинг у свету.

„За разлику од неких других филмова, видели смо наставак који није разочарао. Трејнспотинг 2 и још девет премијера које смо припремили за публику у Београду и пет других центара у региону нуди пресек актуелне британске продукције. У фокусу су нова реалност, креативност, локални таленат и искрена страст према филму и музици“, казао је Киф.

Клер Сирс, директорка Британског савета у Београду, рекла је да ће током наредна четири дана бити приказано сјајних десет филмова који су добитници или су номиновани за важне међународне награде.

„Поред ових филмова, бићемо у прилици да испратимо одличан програм намењен филмским стручњацима, како у Србији тако у Великој Британији, који ће се фокусирати на писање сценарија и маркетинг. Филм повезује људе и задовољни смо што ћемо приказати те филмове у шест градова на западном Балкану“, додала је Сирсова.

О изложби „Трејнспотинг: Шта сте радили ових 20 година“ говорила је ауторка Маја Медић, која је истакла да поставку чине оригиналне фотографије првог и другог дела Трејнспотинга.

„Те фотографије смо добили захваљујући Британском савету у Београду. Посебан део изложбе је утицај Трејнспотинга код нас, са посебним освртом на истоимену представу у 'Битеф театру', коју је режирао Ђорђе Маријановић“, објаснила је Маја Медић.

Десет остварења савремене британске филмске продукције видеће публика у Београду, Призрену, Тирани, Сарајеву, Скопљу и Подгорици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво