„Реквијем за госпођу Ј.“ и „Афтерпарти“ премијерно на Фесту

У програму „Српски филм“, у оквиру 45. Феста наћи ће се седам остварења из Србије, од чега две националне премијере – „Афтерпарти“ у режији Луке Бурсаћа и „Реквијем за госпођу Ј.“ Бојана Вулетића, који је пре неколико дана имао прво јавно приказивање на „Берлиналу“.

Национални програм Феста, ове године, може да се похвали веома разноликим филмовима, пре свега у смислу жанра и стила. Осим тога, занимљива је чињеница да су редитељи који стоје иза овогодишњих филмова различитих генерација, те је тематски опсег ове селекције веома широк и разноврстан.

Бојан Вулетић имао је веома успешну светску премијеру свог новог остварења у оквиру програмске селекције Панорама на Берлинском филмском фестивалу, а критике су недвосмислено биле позитивне према Реквијему за госпођу Ј, како у разматрању Вулетићевог редитељског писма, тако и у препознавању поетике Јелене Станковић, директорке фотографије.

Након Водича кроз Београд са певањем и плакањем, овај београдски редитељ представља филм о мирним самоубилачким намерама средовечне жене, коју тумачи Мирјана Карановић.

Афтерпарти Луке Бурсаћа је други дугометражни филм овог младог редитеља, који је међу публиком постао популаран већ својим краткометражним филмовима готово футуристичке визуелне естетике, а који у фокусу имају махом приче о одрастању његових вршњака.

Након Тмине која кокетира са урбаном научном фантастиком, Бурсаћ се враћа у биоскопе са филмом о харизматичном београдском шанкеру који покушава да се опроба у свету глуме. Главну улогу тумачи Раде Ћосић, који је и извршни продуцент филма.

Дневник машиновође је најновији дугометражни филм Милоша Радовића, а краси га добро познати хумор овог сценаристе и редитеља, ког публика зна као идејног творца чувене серије Отворена врата.

Двехиљадитих, Милош Радовић пише и режира два популарна филма - Пад у рај и Мали свет, који су веома добро прошли и међу публиком и пред критиком.

Остварење Дневник машиновође је духовита и трагична прича о необичној судбини машиновођа, који сваке године усмрте велики број људи током свог наизглед не тако стресног посла. Истовремено, то је веома стилизована прича о одрастању, те пријатељству, породици и љубави. Главну улогу тумачи Лазар Ристовски.

Јесен самураја је комедија која долази од ауторског двојца, сценаристе Димитрија Војнова и редитеља Данила Бећковића, који су публику одушевили и насмејали својим претходним биоскопским хитом Мали будо.

У питању је љубавна прича о професионалном каратисти, који по завршетку каријере упада у низ сулудих ситуација у покушају да нађе прави посао.

У селекцији нас очекује још један жанровски филм, и то психолошки трилер, дебитантски филм Филипа Ковачевића, дипломираног математичара. Филм Инкарнација говори о човеку који се буди изнова и изнова, на тргу у неименованом граду, а трагајући за сопственим идентитетом долази до бројних неочекиваних и непријатних сазања. Питање које овај филм поставља је да ли ће он успети да се супротстави својој прошлости.

Два преостала филма у оквиру селекције Српски филм своју домаћу премијеру имала су на прошлогодишњем издању Фестивала ауторског филма, а у питању су остварења двоје младих филмских аутора: Сви северни градови Данета Комљена и Ветар Тамаре Дракулић.

Сви северни градови је Комљенов дебитантски дугометражни филм, а овај редитељ снимио је претходно неколико успешних краткометражних и експерименталних филмова.

У фокусу приче су Бобан и Борис који се налазе одвојени од света, међу низом напуштених бунгалова. То је оглед о крхкости љубави и сирови осврт на изолованост.

Тамара Дракулић је београдска редитељка која је публици позната због своја два претходна дугометражна инди остварења: Љуљашка и Океан.

Изузетно поетичан и нежан, Ветар Тамаре Дракулић је прича о одрастању једне 16-годишње девојчице, која је смештена на обалу мора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво