Серија РТС-а о Немањићима – 200 година династије

Радио-телевизија Србије припрема снимање великог и јединственог пројекта о немањићкој Србији. Серијал „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“, рађен је по тексту Гордана Михића. Подсетиће на догађаје из националне историје и најавити велики јубилеј, 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

Под зидинама Смедеревскe тврђаве ускоро би требало да буду снимане сцене једне од најзначајнијих серија РТС-а Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина по тексту Гордана Михића.

Челни људи наше куће, учесници пројекта и домаћини града Смедерева обишли су деспотов град.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић договорили су се да Смедерево буде сарадник у реализацији пројекта.

„Све то што будемо радили може да остане овим људима касније и као нека врста туристичке атракције, можемо да правимо и музеј о Немањићима, о коме се говори у последње време – све је то део нашег пројекта о Немањићима који ћемо радити 10-15 година, од сада па надаље", истиче генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. 

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић наводи да је пресрећна што ће се серија снимати у тврђави: „Још ми је већа част што је град Смедерево први град с којим РТС разговора о сарадњи. Мислим да је овај пројекат за дуже стазе.“

Смедеревска тврђава је једна од 240 локација на којима ће серија бити снимана, а романсирану историју о стварању прве српске државе публика ће гледати у 12 епизода.

„Налазимо се у Смедереву са ужим делом екипе, дирекцијом и домаћинима и гледамо локалитет Смедерева, који је врло захвалан за многе објекте и локације који су нам потребни за серију“, наводи редитељ Марко Маринковић. 

„Тврђава ће у том периоду, док се буде снимао филм, бити веома интересантна и за фотографе и остаће један леп документ, а надам се да ће нешто од тога можда моћи да се искористи у наредном периоду за посетиоце који ће моћи боље да схвате како су неки делови тврђаве изгледали“, истиче Дејан Радовановић, в. д. директора Регионалног завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Серија о Немањићима требало би да буде емитована на каналима РТС-а крајем следеће године, а представиће 200 година династије, период од рођења великог жупана до смрти Уроша Нејаког, као и борбе великих сила за територију Балкана, унутрашње сукобе, стицање аутокефалности српске цркве, војне успехе и крваве борбе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво