Ђорђе Кадијевић добио награду за допринос хорору

Познати српски редитељ и сценариста Ђорђе Кадијевић први је добитник награде „Бела Лугоши“, коју Дед лејк фестивал додељује за изузетан допринос хорор уметности.

„Дед лејк 2: Повратак хорора и вина“, који се одржава од 7. до 11. септембра под слоганом "Hell of a Festival!" (Паклено добар фестивал) у биоскопу Абазија крај језера Палић, представиће релевантан пресек најзначајнијих дугометражних остварења хорор жанра из целог света, а фокус овогодишњег фестивала је на регионалним филмовима.

Савет фестивала одлучио је да први лауреат ове новоустановљене награде за изузетан допринос хорор уметности буде наш прослављени редитељ Ђорђе Кадијевић.

„Изненађен сам јер нисам навикао на јавна признања и нисам их очекивао, нарочито не сада, када сам мислио да је завршено са мојим бављењем уметношћу. Људима сам приказивао стравоужасне филмове, неки од њих су третирали древну тематику вампиризма, али ја сам то урадио са осећајем растерећености, јер вампира више нема на овим просторима - побегли су када су видели шта све људи раде“, изјавио је Кадијевић поводом награде коју је добио.

Кадијевић је један од најпознатијих и најцењенијих српских и југословенских редитеља, који се у свом филмском опусу бавио се најразличитијим темама - од ратних мотива, па све до фантастике и хорора, чији је зачетник на простору бивше Југославије.

Најпознатија остварења која потписује су култни филмови Лептирица и Свето место.

Добио је Гранд при Европе на фестивалу у Риму за најбољу ТВ серију Вук Караџић, коју многи сматрају најбољом ТВ серијом икад снимљеном на нашим просторима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво