„Антихрист" најбољи нордијски филм

Контроверзни филм Ларса фон Трира добитник награде Нордијског савета. „Антихрист" је изазвао буру опречних реаговања, од оптужби за мизогинију до констатација да је реч о ремек-делу.

Филм „Антихрист" данског режисера Ларса фон Трира проглашен је за најбољи нордијски филм.

„Нормално да сам веома задовољан и мислим да је то фантастично", изјавио је режисер, али је напоменуо да није веровао да би његов филм, толико критикован, могао да добије награду Нордијског савета.

„Остали филмови мора да су много лоши, ако је мој најбољи ове године у нордијским земљама", додао је Фон Трир.

„Антихрист" је прича брачном пару који се суочава са болом после губитка детета. 

Покушавајући да се изборе са тугом, повлаче се у шуму, али бол и боравак у природи на површину извлаче оно најгоре у њима.

Финалне сцене, препуне насиља, експлицитног секса и самоповређивања шокирале су многе критичаре и изазвале бурна реаговања, а Фон Трир је оптужен за мизогинију.

Са друге стране, није било мало оних које је филм одушевио, уз оцене да је реч о "гротескном ремек-делу".

Филм је премијерно приказан на Фестивалу у Кану, а Шарлот Гејнзсбург је награђена за најбољу женску улогу. Поред ње, у филму глуми још само амерички глумац Вилем Дефо.

Награда Нордијског савета, форума за сарадњу влада и парламената Данске, Финске, Исланда, Норвешке и Шведске, износи 350.000 данских круна (47.000 евра) и лауреату ће бити уручена 27. октобра у Стокхолму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво