"Santa Maria della Salute", прича о Лази Костићу нова РТС-ова серија

Биографска серија "Santa Maria della Salute" о једном од највећих српских песника Лази Костићу доноси узбудљиву слику Војводине и Србије друге половине 19. и почетка 20. века. У режији Здравка Шотре, извршној продукцији "Vision Team"-a и продукцији РТС-а, снимање нове серије од 11 епизода почиње ускоро, док се емитовање очекује 2017. године.

"Santa Maria della Salute", прича о Лази Костићу нова РТС-ова серија "Santa Maria della Salute", прича о Лази Костићу нова РТС-ова серија

Песник најљубавније љубавне песме српске књижевности, поеме Santa Maria della Salute, платио је скупо цену своје слободе и гордости. Љубав Ленке Дунђерски и Лазе Костића, неостварена и трагична љубав, обележиће живот великана скоро исто колико и његово бесмртно поетско и драмско дело.

Та окаснела, немогућа љубав, започела када је Костић већ прешао педесету а она тек узела двадесету, најузбудљивији је део сценарија, а поема Santa Maria della salute, настала у последњој деценији песниковог живота, поетски је израз те трагичне љубави, вапај и жал за њом. Галерија историјских личности из културног, политичког и државног живота Србије, Црне Горе и Војводине, још више доприноси уверљивости узбудљиве приче.

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић на конференцији за новинаре одржаној у Галерији РТС-а истиче да су преговори о пројекту почели пре годину дана.

„Оваква врста серије има своју публику и верујем да ће бити гледана, јер се стварају ликови на које сви треба да се угледамо. Приказујемо део наше историје с краја 19. и почетка 20. века, која је на неки начин запостављена. Радујем се што је са нама Здравко Шотра, који је нашу телевизују задужио бројним емисијама и ТВ серијама“, открива Бујошевић.

Редитељ Здравко Шотра у Галерији РТС-а истиче да је чувени песник од огромне важности за нашу историју.

„Три године се бавим Лазом. Требало је времена да се истражи занимљив живот и да се то продукцијски омогући. Направио сам 13-14 верзија сценарија. У средишту је Лаза Костић, један од наших првих интелектуалаца који се запажено бавио политиком. Веома динамичан живот, с друге стране, представља другачију, модерну личност. Тако је чинио и са поезијом, први се играо речима у песмама. У зрелом добу сусреће Ленку, особену по свему, не само по лепоти, девојачку личност која се прожима кроз његов живот до краја. Десет година пише монументално дело наше поезије које има дубине светских размера.“

Редитељ додаје да, просто, није имало шта да се измишља у сценарију и да су многи од записа о Лази попут правих филмских сцена, као и да је од огромне важности за нашу културу и политичку историју.

Шотра потписује неколико најгледанијих серија на РТС-у, као што су Више од игре, Рањени орао, Грех њене мајке, Браћа по матери.

Небојша Брадић, главни уредник Културно-уметничког програма, каже: „Серија ће успети да пренесе најпре младој публици једну од занимљивијих епизода српске историје и једну велику љубавну причу. Улога РТС-а је да негује и пренесе вредности које утичу на формирање укуса и које је важно истаћи.“

Уредник серије Santa Maria della Salute Милош М. Радовић истиче да је реч о изврсној ауторској и глумачкој екипи.

„Радујем се сарадњи са редитељем. Серија се бави фасцинантном личношћу Лазе Костића. Реч је о историјској теми која прати истиниту љубавну причу. Може се рећи да су сви ликови историјске личности, мањег или већег формата. Здравко Шотра је окупио изврсну ауторску и глумачку екипу која ће остварити највећи уметнички стандард“, открива Радовић.

Глумица Тамара Алексић објашњава да не може да дочека почетак снимања.

„С обзиром на то да смо већ снимили неке сцене, могу рећи да изгледају потпуно невероватно. Част ми је да радим с оваквом екипом. Невероватна је прича и људи који су се у њој појављивали. Ово је наша прича најсличнија Ромеу и Јулији и не могу да дочекам почетак снимања.“

Улога славног песника поверена је нашем познатом глумцу Војину Ћетковићу, који сматра да поезије недостаје у Србији: „Већ три године лежем и будим се са стиховима Лазе Костића. Говоримо о песнику о коме нисам чуо да је ико изговорио те стихове онако како је он заслужио. Желим да на неки начин вратимо поезију у Србију. Реч је о једном од наших најбољих песника.“

Серија Santa Maria della Salute имаће једанаест епизода, почетак снимања очекује се ускоро, док је премијерно емитовање планирано 2017. године.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи