Суровост неолибералног капитализма која еродира породицу

Да је победник Палићког фестивала, немачки филм „Тони Ердман“ један од најуспешнијих европских филмова ове године, указано је још у Кану где је филм имао светску премијеру и освојио награду критике. У ексклузивном интервјуу за РТС, редитељка Марен Аде открива да је суровост неолибералног капитализма која се одражава и на породичне односе, послужила као инспирација за филм који ће се наћи и у српским биоскопима.

Да теме усамљености и депресије проузроковане убрзаним животом модерног доба могу бити испричане на топао и комичан начин предочава забавна гротеска савременог света.

Успешна ауторка Марен Аде која у опусу истражује европске дестинације, интимну причу Тони Ердман јаке симболике о Немици, корпорацијском стручњаку и каријеристи, отуђеној од породице, сместила је у Букурешт.

„Дуго сам истраживала жене у пословном свету и сазнала да имају много тога заједничког с мојим послом. Понекад је снимање филмова такође нешто што мораш да ставиш испред приватног живота. Исто радиш у свету у коме доминирају мушкарци. Што сам више писала о главној јунакињи, постала је универзалнији женски лик који зарад посла и суровости капитализма и опстанка у великим корпорацијама запоставља приватан живот“, каже редитељка.

Представљајући се лажним именом као пословни човек, екцентрични отац духовито покушава да редефинише однос са дистанцираном ћерком. Маска коју носи демистификује празнину финансијског света.

На питање да ли је ово филм о конфликту генерација, глумац Петер Симонишек одговара потврдно: „Јесте. Он је шездесетосмаш, а она модерна пословна жена. Њему као оцу је то тешко да прихвати“.

„Можда је филм и о томе да се не треба крити иза ствари које радиш целог живота зато што време у коме живиш тако налаже“, истиче глумица Сандра Хулер.

У разоткривању пословног света 21. века, у филму Тони Ердман нижу се антологијске комичне сцене. У њима редитељка Марен Аде успешно разбија стереотипе о Немцима као хладним људима без смисла за хумор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи