Драгуљи Балтика на „Палићу“

На Фестивалу европског филма „Палић“ први пут кинематографија у фокусу је регија и то Балтик, па ће публика током предстојећег 23. издања те манифестације имати прилике да погледа кроз неколико селекција, укључујући „Балтик у фокусу“, игране, документарне и анимиране филмове из Литваније, Естоније и Летоније.

Те три балтичке државе сарађују на регионалном нивоу у неколико области међу којима је и кинематографија.
 

Све три земље на филмском тржишту често наступају заједно у циљу јаче видљивости, развијајући моделе копродукције неоходне за унапређење квалитета и хватања у корак са изазовима савремене филмске индустрије.

Кинематографије те три земље су традиционално биле заступљене на „Палићу“, готово у свим селекцијама, а њихови аутори награђивани.

У Главном такмичарском програму овогодишњег фестивала биће приказан летонски филм Ја сам овде, дебитантски филм Ренарса Вимбе награђеног Кристалним медведом на овогодишњем Филмском фетстивалу у Берлину.

Програм посвећен кинематографији балтичких земаља обухватиће два нова естонска филма и то дебитантски The Days That Confused и ново остварење редитељке Кадри Кусар Мама.

Из Литваније долази остварење Санагаилино лето редитељке Аланте Каваите награђене на „Санденсу“ прошле године за најбољу режију, те документарац под насловом Када разговарамо о КГБ-у.

Летонију у програму представља филм Зора вишеструко награђиване редитељке Леиле Пакалњине.

У оквиру програма „Балтик у фокусу“ публику очекује и избор кратких и анимираних филмова из све три балтичке земље што, према речима организатора, представља праву посластицу јер се ради о врхунским, инвентивним и духовитим остварењима.

Најављени су и литвански класик Осећања (1968) и естонски научно-фантастични филм Хотел код изгубљеног алпинисте (1979) према култном роману браће Стругацки, на градском тргу у Суботици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво