Завршен Међународни филмски фестивал људских права

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин затворио је Међународни филмски фестивал људских права „Хјуман дистрикт ХД2016“ нагласивши да су организатори дали прилику да се кроз очи аутора из целог света види како они виде нас, мигрантску кризу, као и прилику да покажемо у какву земљу и међу какве људе могу да дођу.

Директорка Међународног филмског фестивала људских права „Хјуман дистрикт ХД2016“ Александра Ковачевић истакла је да је велика част што су аутори из целог света указали поверење и послали више од 2.500 филмова, од којих је за такмичарски део фестивала у три категорије селектовано њих 200.

„Стручни жири у име фестивала јесте редитељ са данске националне телевизије Мајкл Граверсен, Томислав Алексов са македонске националне телевизије, глумица Јелица Ковачевић и српски редитељ Синиша Галић“, рекла је директорка фестивала и навела да је победнички филм из Италије који говори о родној равноправности, о жени која трага за својом безбедношћу и за добром позицијом у својој земљи.

Александра Ковачевић је додала да је организација Центар за промоцију људских права „Хјуман дистрикт“ у протеклом периоду радила на развоју сензибилазиције друштва у мигрантској кризи и да тим поводом подршка министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александра Вулина много значи.

Вулин је истакао да Министарство на чијем је челу увек учествује у свакој манифестацији која треба да скрене пажњу на поштовање људских права и потребу нашег друштва, као и сваког друштва, да буде хуманије, солидарније, да више води рачуна о свим својим деловима.

„Мигрантска криза, о којој се, ево и сада говори и која сигурно није завршена и о којој је снимљено неколико филмова који су били приказани на овом фестивалу, показала је наше право лице - лепо, усправно, хумано, храбро лице Србије. Мало ко би веровао пре мигрантске кризе да ће Србија бити једна од најцењенијих земаља и да ће највише бити хваљена за свој допринос решавања мигрантске кризе“, рекао је Вулин.

Многи би, како наглашава министар, зато што су били оптерећени предрасудама према Србији, мислили да ће овде мигранти наићи на лош пријем, да их људи неће разумети, да неће прихватити њихову муку и њих саме, али и да се показало да је српско друштво много напредније, храбрије, боље, солидарније, од многих других.

„Ово је била прилика да разбијемо предрасуде, па и овај фестивал управо служи томе. Велико ми је задовољство што могу да се захвалим организаторима фестивала, који су дали прилику да покажемо себе свету, али и да свет покаже себе нама“, рекао је Вулин на локацији отвореног биоскопа на Сава променади.

„Хјуман дистрикт ХД2016“ завршен је у суботу увече, а одржан је на четири локације у Београду другу годину заредом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво