Марко Маринковић режисер „Прве немањићке краљевине“

Ауторска екипа серије „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ представљена је данас са режисером Марком Маринковићем на челу. Очекује се да ће снимање почети на јесен, а емитовање на РТС-у следеће године, када се обележава јубиларних 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља Србије.

Серија је тренутно у припремној фази, а за сада је познато да ће у њеном стварању учествовати редитељ Марко Маринковић, сценограф Кирил Спасевски, костимограф Борис Чакширан и уметнички директор Бориша Симовић.

Прва српска серија о средњовековној немањићкој држави снимаће се по сценарију Гордана Михића, који је изабран на јавном конкурсу.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић каже да сада предстоји посао израде елабората, његове предаје у августу и израде прецизног буџета.

Средства су, према његовим речима, испланирана, а очекује се и подршка државе и пословног сектора.

Снимање серије очекује се да ће почети на јесен, а емитовање следеће године када се прославља велики јубилеј – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног за краља Србије.

Сценариста Гордан Михић истакао је да ће серија бити романсирана телевизијска биографија стварање прве српске државе.

Према његовим речима, фокус приче биће о Стефану Немањи и његовим синовима Вукану, Стефану и Растку.

„Ових 12 епизода су почетак приче о Немањићима, али укључују све оно што се касније дешавало са њима, борбе великих сила за тај терен, унутрашњи сукоби, неслагања између браће, стицање аутокефалности српске цркве, велике борбе крваве и страшне око престола и коначно велики успеси у стварању прве српске државе“, рекао је Михић.  

Редитељ Марко Маринковић објаснио је да је све још у припремној фази, као и да ће се екипа трудити да не копира светске продукције попут Би-Би-Сија, који је познат по драматизацијама са историјском позадином, већ да створи нешто јединствено.

„Серија ће бити испуњена мелодраматичним елементима који ће постепено доводити до трансформације ликова у велике војсковође, дипломате и владаре“, навео је Маринковић.

Додао је и да се поново види да је Радио-телевизија Србије једина установа која може да реализује такав пројекат.

За месец дана сазнаћемо ко ће бити у глумачкој постави и оживети моћне војсковође, дипломате и духовнике који су водили свој народ ка првој средњовековној српској држави.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво