Марко Маринковић режисер „Прве немањићке краљевине“

Ауторска екипа серије „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ представљена је данас са режисером Марком Маринковићем на челу. Очекује се да ће снимање почети на јесен, а емитовање на РТС-у следеће године, када се обележава јубиларних 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља Србије.

Серија је тренутно у припремној фази, а за сада је познато да ће у њеном стварању учествовати редитељ Марко Маринковић, сценограф Кирил Спасевски, костимограф Борис Чакширан и уметнички директор Бориша Симовић.

Прва српска серија о средњовековној немањићкој држави снимаће се по сценарију Гордана Михића, који је изабран на јавном конкурсу.

Главни и одговорни уредник културно-уметничког програма РТС-а Небојша Брадић каже да сада предстоји посао израде елабората, његове предаје у августу и израде прецизног буџета.

Средства су, према његовим речима, испланирана, а очекује се и подршка државе и пословног сектора.

Снимање серије очекује се да ће почети на јесен, а емитовање следеће године када се прославља велики јубилеј – осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног за краља Србије.

Сценариста Гордан Михић истакао је да ће серија бити романсирана телевизијска биографија стварање прве српске државе.

Према његовим речима, фокус приче биће о Стефану Немањи и његовим синовима Вукану, Стефану и Растку.

„Ових 12 епизода су почетак приче о Немањићима, али укључују све оно што се касније дешавало са њима, борбе великих сила за тај терен, унутрашњи сукоби, неслагања између браће, стицање аутокефалности српске цркве, велике борбе крваве и страшне око престола и коначно велики успеси у стварању прве српске државе“, рекао је Михић.  

Редитељ Марко Маринковић објаснио је да је све још у припремној фази, као и да ће се екипа трудити да не копира светске продукције попут Би-Би-Сија, који је познат по драматизацијама са историјском позадином, већ да створи нешто јединствено.

„Серија ће бити испуњена мелодраматичним елементима који ће постепено доводити до трансформације ликова у велике војсковође, дипломате и владаре“, навео је Маринковић.

Додао је и да се поново види да је Радио-телевизија Србије једина установа која може да реализује такав пројекат.

За месец дана сазнаћемо ко ће бити у глумачкој постави и оживети моћне војсковође, дипломате и духовнике који су водили свој народ ка првој средњовековној српској држави.  

број коментара 6 пошаљи коментар
(уторак, 21. мар 2017, 21:19)
Gusar [нерегистровани]

Ton

Treba se dobro pozabaviti produkcijom i fotografijom. Ton svih srpskih serija posle "Vratice se Rode" je identican, monoton i dosadan, i ne bi prilicio atmosferi srednjevekovne srpske zemlje, ma iz koliko god romanizovane perspektive pristupili tome. U filmu "Neprijatelj" je prikazana sjajna filmska fotografija koja ide u korak sa onime kako se danas snimaju moderne serije i filmovi.

(четвртак, 16. јун 2016, 09:32)
Veljko Živković [нерегистровани]

Veljonius992

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Микија Манојловића или Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Уроша Јовичића као Краља Радослава, Петра Стругара као Краља Владислава, Ненада Јездића као Краља Уроша, Милоша Тимотијевића као Краља Драгутина, Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Јовановића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића као Цара Уроша у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

(четвртак, 16. јун 2016, 07:54)
anonymous [нерегистровани]

Dragi RTS-u

Samo neka serija bude bez Bikovica i Bosiljcica... Molimo Vas!!!

(среда, 15. јун 2016, 20:43)
anonymous [нерегистровани]

Molba

Ako može bez Miloša Bikovića. Kako da objasnim petogodišnjem detetu da Tirke, Mika Alas i Stefan Nemanjić nisu ličili jedno na drugo. :D ;)

(среда, 15. јун 2016, 14:10)
milan lala [нерегистровани]

RTS

Ovo je lepa vest da se napokon pocne sa fimskim opisom nase velike i slavne proslosti. Dinastija Nemanici su vladli Srbijom 203godina . Od 1168 do 1371 duga je to istorija ima tu sta da se vidi i nauci. RTS treba da pomogne a i vlada Srbije.

(среда, 15. јун 2016, 13:12)
anonymous [нерегистровани]

D

Hvala Bogu da ce biti odradjena ovakva serija. Hrvati imaju "Hrvatski kraljevi" serijal, Crna Gora neku emisiju isto, ali nama koji tek mozemo da pravimo emisije jer nam je istorija dosta bogata i duga, nama fale. Ovo je odlicno za pocetak, ali bilo bi lepo videti sve i o Dusanovom carstvu, a i o mnogobrojnim nasim dinastijama pre Nemanjica o kojima se slabo uci u nasim skolama.