„Народни херој Љиљан Видић“ стигао у Србију

Хрватска комедија „Народни херој Љиљан Видић“ редитеља Ивана Горана Витеза већ неко време живи фестивалски живот, а 2. јуна стиже и на редовне биоскопске репертоаре у Србији, најавио је данас дистрибутер „Мегаком филм“.

Други светски рат је у току, народноослободилачки покрет је пред распадом, млади песник Љиљан Видић прикључује се партизанима и добија задатак да напише песму којом ће партизански бенд покушати да победи на националном такмичењу талената.

Прва награда је наступ на свечаној вечери, пред самим Хитлером, где имају прилику да га ликвидирају и приведу Други светски рат крају.

На свом путовању Љиљан се такође сусреће и са Јосипом Брозом Титом, Антом Павелићем и Адолфом Хитлером и управо ће ти тренуци од Видића направити песника и хероја о чијем ће лику и делу данашње генерације говорити са заносом и поштовањем.

Иако је прича смештена пред крај Народноослободилачког рата, филм говори о садашњем Балкану.

„Народи са ових простора имају типично подсвесно подређен комплекс и не треба им пуно да се увере да им неко жели зло. Чим наступи назнака неке шире кризе, ево нас опет са старим причама о неизмиреним дуговима и саморазумљивим истинама“, приметио је Витез.

Он је објаснио да је идеја филма била спојити та два периода и тако нагласити да иако се окружење наизглед променило, приче су и даље остале исте и никако да их се решимо.

У редовима партизана су Кристијан Јаић, Стјепан Перић, Стојан Матавуљ, Тена Јеић-Гајски, Љубиша Савановић и Иван Ђуричић.

Улогу Јосипа Броза Тита игра Драган Деспот, док силе Осовине представљају Дражен Чучек као Анте Павелић и Дражен Кун као Адолф Хитлер.

Народни херој Љиљан Видић у продукцији „Интер филма“, може се од данас погледати у Дворани Културног центра Београда, док ће се у осталим биоскопима приказивати од 2. јуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи