„Четири пасоша“ на 9. „Белдоксу“

Анимирано-документарни филм „Четири пасоша“ Михајла Јевтића, након светске премијере у Трсту, биће приказан на деветом „Белдоксу“, који ће бити одржан од 12. до 18. маја.

Филм Четири пасоша је о емиграцији, идентитету и скоријој југословеској историји, испричан кроз личну перспективу редитеља Михајла Јевтића. То је прича о четири пасоша и једној земљи.

Филм почиње смрћу Јосипа Броза Тита.

Први пасош аутора филма јесте дечији пасош у коме пише да му је занимање – Титов пионир.

У даљем исповедном тону, публика сазнаје да Јевтић снима филм, јер нема више никакав однос према српском друштву.

Жели да оде одавде, а пре него што то уради, жели да скупи слике из прошлости које су му некада значиле. У коферу су једна камера и четири пасоша.

Добар увод за путовање у минуло доба.

Управо тако је филм и конципиран – као колекција слика из ауторовог сећања.

Јевтић користи како слике из породичних албума, тако и архивске снимке што из личне колекције које је састављао његов отац, што из разних извора – телевизијских најчешће – које употпуњује сведеним анимацијама, које понегде и личе на анимиране филмове из осамдесетих година, чиме аутор директно позива носталгију према једном безбрижном времену, које је претходило периоду када је земља у кратком временском периоду променила чак четири обличја.

Филм је тако врло емотивно истраживање сопственог идентитета, кроз призму друштвено-политичких промена.

Стефан Вогт, који је радио на анимацији, дао је филму оригиналну, горко-духовиту димензију, а монтажа посебно доприноси нарочито старим снимцима рађеним осмомилиметарском камерицом, који скупа евоцирају давно прохујало време.

Четири пасоша рађен је у немачко-хрватско-српској продукцији и на репертоару „Белдокса“ је 15. маја у 19 часова у Дворани Културног центра Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво