Читај ми!

Премијера „За краља и отаџбину“ 23. марта у Центру „Сава“

Играни филм „За краља и отаџбину“, редитеља и сценаристе Радоша Бајића, биће премијерно приказан 23. марта у Центру „Сава“, а након тога у биоскопима широм Србије.

Продуценти остварења су „Контраст студиос“ и Радио-телевизија Србије, који су заједно радили телевизијску серију Равна гора.

„По завршетку Другог светског рата више стотина хиљада официра, родољуба, патриота, припадника и симпатизера Равногорског покрета је, услед репресије нове комунистичке власти, било принуђено да трајно напусти Србију и оде изгнанство у САД, Канаду, Аустралију... Филм је посвећен управо њима“, наводи се у саопштењу Продуцентске куће „Контраст студиос“.

Прича прати судбину подофицира Војске Краљевине Југославије Милисава Јањића, кога Априлски рат 1941. године затиче као возача генерала Боривоја Мирковића.

Ношен ратним вихором Милисав постаје посилни пуковника Драгољуба Драже Михаиловића и у мају 1941. са Александром Мишићем, сином Војводе Мишића, и тридесетак припадника Брзог одреда, који нису хтели да се предају немачким окупаторима, долази на Равну гору.

Након ратне драме, Милисав одлази у емиграцију. После скоро седам деценија враћа се у Србију и поново среће Милену Штајнер, коју је као шестогодишњу девојчицу спасао у ратном вихору априла 1941. Његове успомене, сећања на прошлост и ратна дешавања преплићу се са савременошћу.

Овај филм је „својеврсна апотеоза патриотизму, слободи, родољубљу и оданости“, наводи се у најави.

Главне улоге, уз Ненада Окановића и Небојшу Глоговца, играју, после дуге паузе на филму, Марко Николић и Неда Арнерић. Велике улоге су остварили и Ивана Аџић, Маша Лазаревић, Љиљана Стјепановић, Александар Ђурица, Иван Вучковић, Милорад Мандић, Слободан Бода Нинковић.

Остале улоге су припале Лазару Ристовском, Ирфану Менсуру, Милошу Тимотијевићу, Недељку Бајићу, Милошу Ђорђевићу, Јелени Јовановић Жигон, Ђорђу Живадиновићу, Јелени Милој, Марку Баћовићу, Олги Одановић, Стојану Ђорђевићу, Игору Ђорђевићу, Милану Чучиловићу и другима.

Директор фотографије је Предраг Јочић, сценограф Драган Мићановић, костимограф Весна Теодосић, монтажер Стеван Марић, тон Владица Будић и Дарко Глишић, маска Александар Расинац и Душица Вуксановић.

Извршни продуценти су Јелена Бајић Јочић и Недељко Бајић. Покровитељ филма је Град Крагујевац.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво