Читај ми!

„Улица Сезам“ слави 45. рођендан

Најдуговечнија дечија серија у САД, „Улица Сезам“, 10. новембра ове године пуни 45 година од почетка приказивања.

Серија Улица Сезам опстала је од 1969. године тако што су се у њој стално појављивале нове ствари, иако и даље могу да се виде омиљени јунаци као што је Велика птица.

Плаво чудовиште „Куки монстер“ сада показује знаке самоконтроле и не прождире само колачиће, већ понекад једе и воће и поврће.

То што Улица Сезам још постоји, много говори, наводи АП. То је била једна од две телевизијске емисије за предшколску децу 1973. године, а сада се такмичи са 84 дечија програма на телевизији и безброј других преко интернета.

Ипак, Улица Сезам се и даље држи и на 20. месту међу децом старом између две и пет година са 850.000 гледалаца по епизоди, према организацији која производи емисију „Сезами воркшоп“.

Сада је, међутим, половина гледалаца прати у дигиталном формату – може се гледати на SEsameStreet.org, PBSKids.org, Netflix, Amazon, iTunes и још око 50 апликација.

Канал Улице Сезам на Јутјубу има милион претплатника и 1,5 милијарди прегледа.

„Екрани на додир су за нас као чаробни штапић када је реч о ангажовању гледалаца“, рекао је виши потпредседник програма Улица Сезам Скот Чејмберс. „Деца могу на екрану да исцртавају слова или показују на боје или облике, и апликација то подржава“.

Ова емисија има такође највећу „заједничку гледаност“, што значи да је одрасли гледају заједно са децом више него било коју предшколску емисији - 49 одсто гледалаца Улице Сезам су старији од 18 година.

„Веома смо поносни на то. Осмишљавамо емисију да ангажујемо родитеље јер знамо да је то едукативније. Ако родитељ гледа с тобом, научићеш много више“, рекао је Чејмберс.

Зато скечеви често имају познате савремене госте, и референце на поп културу које двогодишњаци не схватају, али одраси препознају.

Тако је приказана пародија на Џејмса Бонда у којој главну улогу има Куки Монстер као тајни агент „Дупло попуњен седам“ у епизоди названој Шпијун који је волео колаче.

Тако о диверзитету говори епизода о томе како људи постају посебни, када Елмо каже глумици Лупти Нијонг'о да јој је кожа „дивне браон боје“, а она одговара „кожа долази у многим дивним нијансама и бојама“.

У серији Улица Сезам се још од 1970-их приказују разне расе и припаднци разних етничких заједница. Данас се такође редовно појављују хендикепирана деца.

Родитељи чија деца гледају старе епизоде могли би да буду изненађени упозорењима о могућој неприкладности материјала за данашњу децу. Треба да се подсете на епизоду у којој Куки Монстер, који имитра водитеља Алистера Кука, држи лулу, коју је додуше на крају прогутао уместо да повуче дим, али у данашње време свако помињање пушења је неприхватљиво.

Музика се такође променила, позната уводна песма и даље је иста, али је сада у џез аранжману, а у скечевима има хип-хоп, латино и диско музике, док се свака епизода завршава нумерама из познатих мјузикала.

У новијим епизодама има мање саме улице са људским ликовима и више лутака у анимираним инсертима и са другим техничким ефектима. То помаже да се емисија такмичи с бројним другим анимираним дечјим емисијама.

Улица Сезам посебна је и по томе што стручњаци за дечији развој дају савете о томе шта је данашњој деци потребно да успеју у школи и то се укључује у сценарио. Зато поред тога што уче слова, бројеве и разне вредности, деца такође уче како да се понашају, као на пример како да контролишу импулсивно реаговање и да слушају упутства.

„Куки Монстер је био наше дете пример за самоконтролу због његове љубави према колачићима“, рекла је Карол-Лин Паренте, извршна директорка емисије. „Он сада некад једе воће и поврће, али може и да прогута тањир, сто и столицу“, додала је.

Елмо је и даље централни лик у емисији, иако је био скандал везан за луткара Кевина Клаша, који управља том лутком а који је оптужен за сексуално злостављање. Те оптужбе су одбачене 2013. године због застарелости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво