Читај ми!

„Непослушни“ најбољи у Врњачкој Бањи

Дебитантско остварење Мине Ђукић, филм „Непослушни“ жири 38. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи прогласио за најбољи. Награде и за ауторе „Мамуле“, „Варвара“.

на 38. Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи тријумфовало је дело Мине Ђукић, сценарио за остварење Непослушни.

„Oсобеним стилом Мина Ђукић је испричала кохерентну и убедљиву причу о двоје младих људи и њиховом односу након поновног сусрета. Успела је да створи упечатљив и оригиналан свет, тематизујући важна генерацијске проблеме: страх од коначног одрастања, психолошки немир и потребу за побуном, смрт идеализованог сећања на детињство и коначни губитак илузија о љубави. Наративна структура сценарија, у чијој основи су карактеристике друмског филма и мелодрамски заплет, савршено одговара поентама филма и естетској намери његове ауторке“, наводи се у образложењу жирија, који су цинили Југослав Пантелић, Биљана Максић и Иван Велисављевић.

Друга награда додељена је за сценарио филма Мамула сценаристима Милану Коњевићу, Берију Китингу и Марку Бацковићу.

Мамула је, за домаћу кинематографију, атипична прича у жанру хорора и фантастике, оцењује жири и истиче да су сценаристи „занатски вештом обрадом мотива митолошког бића из морских дубина успели да остваре очекиван ефекат напетости, али и да оду корак даље, према политичкој метафори коју филм нуди“.

Иван Икић добитник је треће награде за сценарио остварења Варвари.

Редитељско-сценаристички деби младог Икића чланови жирија виде као специфичан прилаз актуелном проблему одрастања у социјално турбулентној средини.  

Специјалну награду за сценарио жири је доделио филму Love Hunter Бранислава и Немање Бала, пре свега, због оригиналног приступа.

„Сценаристи су пошли од лика и дела познатог рокенрол музичара Милана Мумина, и неке стварне догађаје из његовог живота узели за основу несвакидашњег филма у српској кинематографији“, наводи се у образложењу жирија.

Традиционални римски златник, признање које Врњацка Бања додељује за допринос овој јединственој манифестацији, припао је ове године глумцу Драгану Мићановићу.

Овогодишње издање Фестивала филмског сценарија завршава се вечерас доделом награда на врњачкој Летњој позорници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво