Мајкл Кејн као пензионер-осветник

Британски глумац Мајкл Кејн у филму "Хари Браун" глуми удовца пензионера, којем банда криминалаца убије најбољег пријатеља. После тога, он креће у крвави осветнички поход. Филм је премијерно приказан на фестивалу у Торонту.

Режисер телевизијских реклама Данијел Барбер свој први дугометражни филм "Хари Браун" назива "урбаним вестерном". Филм са Мајклом Кејном у насловној улози премијерно је приказан на фестивалу у Торонту, а у биоскопима у САД требало би да се појави од 13. новембра.

"Хари Браун" је прича о пензионеру који се крваво свети када његовог најбољег пријатеља убије група криминалаца у сиромашном делу Лондона.

Он изненађује "негативце" и "чисти" центар града, у којем влада исквареност и безакоње.

То је разлог што овај филм пореде са легендарним вестерном из 1939. године, "Дестри поново јаше", са Џимијем Стјуартом у насловној улози заменика шерифа, који уводи ред у град.

Разлика је у томе што је, у овом случају, главни јунак стари особењак.

С обзиром на то да легендарни Мајкл Кејн глуми тог старог особењака, предвиђа се да ће филм имати добру гледаност.

Оно што би публици могло да буде привлачно јесте могућност да виде како овај старији господин обрће ситуацију у своју корист, тако да он "утерује страх у кости" намрштеним и дрогираним силеџијама.

Мало тога може да га поколеба у освети, пошто му је жена преминула, а најбољи пријатељ убијен, тако да му није много битно хоће ли бити убијен или ухапшен.

Полиција је у овом филму искарикирана - они су приказани немоћни "као пас који јури сопствени реп", са изузетком једне брижне детективке, коју игра Емили Мортимер.

Насупрот њима, криминалци су приказани као непоправљиво покварени и зли.

Сценарио за филм је написао Гари Јанг, а критичари сматрају да није у потпуности успео да пренесе поруку о расту насиља у Великој Британији, јер није објашњен узрок настанка насиља, као ни порекло чланова банде.

Због тога кажу да филм подсећа на стрељану у којој је сат стао тако да стално показује "тачно у подне".

Трагедија која је "прелила чашу"

Једини лик чији се живот испитује је сам Хари. Он је бивши маринац, који је поглавље свог живота, у којем је ратовао и убијао, затворио када се оженио.

Али, пошто његове вољене жене више нема, он је у стању да преузме улогу психотичног убице.

Филмски стручњаци сматрају да је овај лик у филму само површно испитан, јер се виде само детаљи из његовог усамљеног живота, који проводи живећи отмено, иако у сиромаштву.

Након тога, остарели шахиста се превише изненадно трансформише у урбаног командоса.

Затим следе бескрајна крвопролића широм града, са јасним назнакама да је стари Хари умешан у њих.

Детективка коју игра Мортимерова схвати ко је одговоран за та дела, али ипак ништа не предузима, јер јој је Хари спасао живот,

Многи су зато критиковали овај филм, јер кажу да је његова порука да лондонској полицији не би сметало када би се такве ствари заправо дешавале.

Општи став је да филм успешно преноси напету атмосферу и да приказује опасно урбано окружење.

Критичари оцењују да чак ни ангажовање Мајкла Кејна није успело да догађаје из филма учини уверљивим и сматрају да се формат вестерна не уклапа у ову причу, смештену у урбано окружење.

Јер, за разлику од Стјуартовог Дестрија, који је имао подршку закона и јавности, за "прљавог" Харија Брауна једини аргумент је оружје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво