„Ера глупих" премијерно у 700 градова

Британски филм "Ера глупих" редитељке Френи Армстронг, који говори о климатским променама на Земљи и њиховим последицама, биће премијерно приказан 22. септембра у Београду и још 700 градова широм света. Београд је, поред Њујорка, једини град у свету у којем ће филм бити приказан у отвореном биоскопу.

Премијера филма "Ера глупих" (The Age of Stupid) у Београду биће одржана 22. септембра, од 20.30 часова, на теренима Кошаркашког клуба "Партизан", код Природњачког музеја на Калемегдану.

Филм се премијерно приказује у још 700 градова широм света. 

Пројекција филма у Београду је прилика да се подигне еколошка свест и да се и Србија укључи у светске токове бриге о околини, рекао је координатор програма Павле Димитријевић из Центра за интеграције и развој, са седиштем у Бриселу (ЦИД).

Према Димитријевићевим речима, Београд је, поред Њујорка, једини град у свету у којем ће филм бити приказан у отвореном биоскопу, а заинтересовани бесплатне улазнице могу да наруче путем мејла office@zelenainicijativa.com.

"Ера глупих" је амбициозни филмски пројекат редитељке Френи Армстронг, који документарним приступом, користећи елементе драме и врхунске анимације, приказује главног глумца Пита Постелтвејта као старца који живи у уништеном свету 2055. године.

Поглед са отопљеног Антарктика 

Пит Постелтвејт игра проналазача "Глобалне архиве знања", која је смештена на отопљеном Антарктику, у којој су приказана сва достигнућа цивилизације, с надом да ће планета једног дана поново бити погодна за живот или да ће нека интелигентна врста доћи на Земљу и искористити сабрана знања.

Главни глумац пушта клипове из архиве, враћајући се у период историје од 1950. до 2008. године, тражећи одговор шта је пошло наопако и зашто.

Организатори програма су Центар за интеграције и развој из Брисела, Зелена иницијатива, ProConcept и Мегаком филм.

Приказивање филма подржали су Министарство иностраних послова и Министарство животне средине и просторног планирања Србије, Агенција за сарадњу с невладиним организацијама и европску хармонизацију Београда, Београдска тврђава и других.

После глобалне премијере, планирано је да филм буде приказан и у другим градовима Србије.

Екологија, уметност и ентузијазам 

Филм је снимљен на локацијама у седам земаља, током три године и чини га шест засебних прича.

Снимање је „масовно" финасирало 220 људи, који су уложили између 500 и 35.000 фунти.

Анимацију којом је филм „зачињен" радили су, између осталих, и Passion Pictures, креатори ликова анимираног бенда Gorillaz.

„Ера глупих" је претпремијерно приказана у марту, у Лондону, под шатором који је био постављен на Лестер скверу и напајан соларном енергијом.

Најављено је да ће специјални гости на премијери у Њујорку бити бивши генерални секретар УН Кофи Анан, главни глумац Пит Постелтвејт, као и глумица Џилијан Андерсон („Досије Икс").

Предвиђено је и да уживо наступи Том Јорк, певач групе „Рејдиохед".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се