„Тамо и овде” српски кандидат за Оскара

Жири Академије филмске уметности и науке одлучио да филм "Тамо и овде" Дарка Лунгулова буде српски кандидат за Оскара. У ужој конкуреницји су били и „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи" Мирослава Момчиловића, „Свети Георгије убива аждаху" Срђана Драгојевића и „Обични људи" Владимира Перишића.

Филм „Тамо и овде" Дарка Лунгулова српски је кандидат за Оскара, одлучио је 13-члани жири Академије филмске уметности и науке (АФУН).

Од 23 српска филма која су испунила услове да буду разматрана за кандидатуру, АФУН је одабрао четири - „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи"  Мирослава Момчиловића, „Свети Георгије убива аждаху" Срђана Драгојевића, „Обични људи" Владимира Перишића, и „Тамо и овде" Лунгулова.

Председник жирија Петар Волк рекао је на конференцији за новинаре у Музеју Југословенске кинотеке да је приликом гласања било присутно 11 чланова жирија, од чега је шест гласало за „Тамо и овде", а пет за „Светог Георгија". Преостала два филма нису добила гласове.

Волк је истакао да су чланови жирија заједно погледали сва четири филма, која су специјално за њих приказана у Музеју Југословенске кинотеке.

Према Волковим речима, догодило се да ниједан од тих филмова није био пријављен АФУН-у за кандидатуру, већ су чланови АФУН-а морали да их траже.

Председник жирија оценио је да вероватно ни сами продуценти нису веровали да њихова остварења имају шансе у трци за Оскара, која је финансијски веома захтевна и представља „компликован посао".

Радња филма „Тамо и овде" прати депресивног Њујорчанина, пропалог музичара Роберта (Дејвид Торнтон) који мора принудно да се исели из стана због неплаћене кирије.

Позива транспортну службу и тако упознаје емигранта из Србије Бранка (Бранислав Трифуновић), који жели да у Америку доведе своју девојку Ивану (Јелена Мрђа).

Бранко плаћа Роберту пут до Београда да би се венчао са Иваном како би она добила визу.

Док у Београду чека на остатак договореног новца, Роберт је смештен код Бранкове мајке Олге (Мирјана Карановић).

У међувремену, у Њујорку, Бранку искрсава проблем због ког не може да пошаље остатак договореног новца.

Бројне награде на фестивалима 

„Тамо и овде" је своју фестивалску премијеру имао на овогодишњем Фесту, а затим су уследили и други домаћи и страни филмски фестивали и бројна признања.

На престижном фестивалу „Трајбека" освојио је прву награду за најбољи филм у категорији остварења чија се радња збива у Њујорку, специјалну награду жирија на „Скип сити интернешенел" фестивалу у Јапану, а приказан је и у Карловим Варима, у селекцији коју су одабрали критичари престижног магазина "Варајети".

Мирјана Карановић је проглашена за најбољу глумицу на фестивалима "Синема сити" у Новом Саду и "Софест" у Сопоту.

Добитница је и специјалне повеље и награде критике на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, на коме је Дејвиду Тортону уручена награда за најбољег страног глумца у српском филму.

Лунгулов је проглашен за најбољег редитеља у Сопоту, а за сценарио је добио награду „Балкан фанд" на 47. међународном филмском фестивалу у Солуну.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво