Читај ми!

„Телетон“ за поплављену Србију

Током емисије „Телетон – за поплављену Србију“ остварено више од 32.000 позива, а поред телефона у студију РТС-а у Кошутњаку било је више од 100 гостију. Кроз донације сакупљено 550.000 евра. „Телетон“ се наставља! Број 0905 700 700 активан за прикупљање помоћи још 48 сати.

 (Фотографије за медије)

23.59 – До сада 32.000 позива! Хвала! Више од 100 гостију било је у студију РТС-а у Кошутњаку. Кроз донације сакупљено 550.000 евра. Али „Телетон“ се наставља, трајаће још 48 сати.

23.57 – Тринаест дана на киши и на терену није било лако издржати, рекла је Тања Димитрић Мијајловић, новинарка РТС-овог дописништва из Шапца  

23.54 – „Нама је лакше, али и девојке су радиле мушки посао“, похвалио је Владимир Банић, репортер РТС-а, своје колегинице које су биле претходних дана на терену. Весна Дамјанић Бранковић, новинарка РТС-а, каже да је у Крупњу затекла невероватне призоре, доказе шта све природа може да уради.   

23.53 – Најмлађи учесник „Телетон“ је глумац Предраг Васић, који је славу стекао захваљујући филму Монтевидео, Бог те видео.  

23.51 – Глумац Гордан Кичић каже да се људи обрадују када препознају некога кога знају. „Битно је да издржимо, проћи ће све, али морамо да наставимо да помажемо“.   

23.48 – Биљана Вранеш, новинарка РТС-а, открила је да нам поново стижу облаци, али да ће само донети освежење и пад температуре.    

23.45 – Драган Илић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, истакао је да је потребно је да се обезбеде услови за наставак безбедног живота, као и да жене и деца никако не треба да се враћају у своје домове пре тога.

23.40 – Ђаци и професори 14. гимназије у Београду чим су на телевизији видели прве вести о поплавама, поделили су се да би помогли у кризној ситуацији. 

23.39 – Радио-аматери су увек прискочили и народу и држави у ванредним околностима, овог пута више од 30.000 информација су обрадили и пренели даље. 

23.38 – Чланови Горске службе спасавања кажу да је прича о маленом Тодору обележила протекле дане. Навикли смо да спасавамо животе. Памтићемо енергију која је владала међу људима.

23.36 – Оперска певачица Драгана дел Монако најавила је хуманитарни солистички концерт у Центру „Сава“, карте су симболичне. Александар Диклић, аутор серијала Београд, вечити град донирао је са ћеркицом 100.000 динара. 

23.26 – Глумац Ненад Јездић се сећа бујичних вода које се десе после подне, током ноћи, али да се никада није десило да мост у центру Ваљева буде под водом. „Вода дође и прође. Озбиљан проблем су клизишта. Мислим да ће то бити најдугорочнија последица.“ 

23.24 – Новинар РТС-а Зоран Станојевић каже да њега углавном зову баке. „У студију сам више размишљао како је људима који су у води. Није исто гледати шта се дешава на телевизији и из 'прве руке'. Огроман тим је радио у РТС-у да све што долази до гледалаца буде тачно.“ 

23.19 – Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић оценила је да пољопривреда претрпела огромне губитке. Следи да се заврши процена штете и одређивање приоритета. Прва мера Министарства сакупљање средстава, то јест репроматеријала за обнављање сетве на оним површинама на којим је то могуће. 

23.16 – Звезда Рањеног орла, глумац Иван Босиљчић каже да покушава да скрене пажњу људима који се јављају да без њих не би ништа могло да се уради. „Дивно је што су се људи одазвали. Овај шок и еуфорија треба да се претвори у помоћ која траје. Мислим да је време да нас је већина била тамо где је требало.“  

23.15 – Спортисткиња Милица Мандић оценила је да је најбитније што сви желе да помогну, јер су сви свесни шта се догодило.

23.11 – Волонтери из Пете и Четрнаесте гимназије у Београду кажу да им није било тешко да помажу, да су покренули многе акције, између осталог, турнире у фудбалу, представе и да је улога друштвених мрежа била од велика.

23.08 – До сада 27.000 позива! Хвала!

23.07 – Певачица Јелена Томашевић Босиљчић позвала је гледаоце да 12. маја присуствују концерту који организује РТС на Коларцу. „Има свакаквих прича, и тужних и срећних. Дивно је што је наш народ оптимистичан и пун позитивне енергије. Можемо заједно много да учинимо.“ 

23.06 – Осећам се као део великог тима. Као да смо сви на једном заједничком задатку. Као да само комадос са задатком да сакупимо што више новца рекао је глумац Лазар Ристовски

23.02 – Глумац Драган Јовановић се захвалио свим људима који се јављају, каже да је ово леп тренутак и да има наде за Србију.

23.01 – Муфтија Војводине Мустафа Јусуфспахић каже да је Ријасет Исламске заједнице Србије спремио тоне и тоне хране. „Организовали смо акције на којима ће бити сакупљена финансијска средства. Били су алжирски, ирански, турски, малезијски амбасадори који су обећали помоћ.“ 

22.58 – Нада Гогић, новинарка РТС-а, каже да су разговори веома емотивни. „Плачу они, плачем ја. Одваја свако колико може и то је добро. На РТС-у се радило непрестано, а слике које смо добијали није било лако ни селектовати ни емитовати.“ 

Највеће донације компанија за „РТС Телетон - за поплављену Србију", на динарске и девизне рачуне Владе Републике Србије, наменски отворене за хуманитарну помоћ становништву у поплављеним подручјима уплатили су Рајфајзен банка 100.000 евра (једанаест и по милиона динара), Сосијете женерал банка 10 милиона динара, Гранд продукција 100.000 евра, ДИС милион динара, UNIQA милион динара. Лепа Брена и Боба Живојиновић донирали су 100.000 евра, колико су уплатили и Саша и Сузана Поповић. 

22.53 – Певач Никола Роквић апелује на све људе да ову покретачку енергију која се створила усмере на прави начин, а не да се, како је рекао, она распрши.   

22.50 – Бивши кошаркаш Дејан Томашевић захвалио се Војсци, Полицији и свим добровољцима који су учествовали у спасавању. „Много је већа помоћ оних који вечерас зову од нас“, рекао је некадашњи спортиста.   

22.48 – Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да је најважније да будемо посвећени свом послу, да дамо свој допринос, да наставимо не само путем реформи, него и обнове земље.

22.47 – До сада 25.500 позива! Хвала! 

22.45 – Средствима „Телетона“ РТС-а за помоћ Краљеву, који је одржан после земљотреса, обновљено је неколико стотина кућа.

22.42 – Музичар Неле Карајлић обећао је једној гледатељки да ће поменути Свилајнац јер је тамо тешка ситуација. „Не смемо бити песимисти, јер после овако великих катастрофа ствари иду набоље.“ 

22.40 – Рукометашица Андреа Лекић нада се да ћемо бити истрајни јер је то главни путоказ за помоћ. „Људи су пуни енергије, велико ми је задовољство што сам овде.“

22.37 – Владика Порфирије истакао је да потреба да помогнемо другима, са намером да помогнемо самима себи непрекидно расте. „Постоји огромна нада за овај народ. Иако сам тужан због свега што се десило истовремено сам срећан што видим огромно срце и љубав у овом народу.“    

22.35 – Редитељ и глумац Радош Бајић се боји лаког заборава и протока времена. Захвалио се свима који се јављају јер сваки позив представља кап солидарности. Честитао је РТС-у и колегама из јавног живота који су вечерас у студију у Кошутњаку.

22.34 – Глумац Небојша Глоговац каже да је дивно што смо добар народ и шзто имамо љубави једни за друге. „Моја жеља је да од Србије направимо нешто још лепше и боље.“

22.31 – Фудбалер Матеја Кежман истиче да је одзив велики, да телефони непрестано звоне, а да су људи позитивни. „Ово је моменат када смо се сви ујединили и надам се да ће тако остати и да ћемо бити људи до краја“, оценио је чувени спортиста.

22.29 – Онлајн друштвене мреже су диван начин за комуникацију, каже Бојан Перић, један од звезда серије Војна академија. „Схватите да морате наћи начин да помогнете народу. Ово је један од начина. Трећи пут се враћам Телетону“, нагласио је млади глумац који је открио и да је беретка, његова успомена из серије на аукцији, а да ће новац донирати.   

22.28 – Ово је ситуација када кажете да има људи. Тешко је фанатизовати људе у добру, оценила је водитељка РТС-а Оливера Ковачевић.

22.26 – Прилика у неприлици је да свима покажемо колико нам је стало. Веома сам на поносна на македонски народ који је помогао доста у овој ситуацији, навела је македонска певачица Калиопи

22.24 – Један од чланова тима руских спасилаца објаснио је да није било тешко, али да је било пуно трудница, мале деце. „Нисмо ништа размишљали. То је наш посао, за то смо обучени. То нам је част и задовољство“, каже један од спасилаца из Русије.  

22.20 – Генерал Предраг Бандић, командант 204 ваздухопловне бригаде, каже да су само радили свој посао, они који нису летели носили су џакове. „Нажалост било је оних који су у паници, дешавало се да човек када види хеликоптер уплаши се и не може да уђе и буде евакуисан“, испричао је Бандић.

22.17 – Црвени крст води широку акцију да се и у наредном периоду помаже становницима угрожених подручја.

22.14 –Глумица Нина Јанковић је бринула због родног Шапца. „Страшно је када видите на телевизији, али мислим да неки људи немају осећај колико је то страшно док не виде. Видела сам потопљене куће. Шапчани се одлично држе“, каже једна од јунакиња филма Монтевидео, Бог те видео.  

22.08 –ТВ лице Јован Мемедовић каже да није отишао да спасава животиње, али да је тако испало. „Испао сам херој ничим изазван, али би то и други урадили да су били на мом месту“, наглашава Мемедовић који је боравио у поплављеним сремским селима.

22.07 – Ватерполиста Андрија Прлаиновић позвао је све да сутра дођу у 19.15 часова на Ташмајдан на хуманитарну утакмицу „Партизан“ – „Раднички“ и помогну поплављеним подручјима.

22.06 – До сада 16.900 позива! Хвала! 

22.04 – Свака секунда је једна цигла, свака четири минута су нови дечји осмеси, каже глумац Марко Живић

22.00 – Вања Грбић, велико име српске одбојке, објаснио је да се, када се заврши спортска каријера, појављује спектар ствари где може да се помогне још више. „Та помоћ је одговорнија, наша позиција јесте да уведемо младе који тек почињу у спорту, али и да подстакнемо у њима осећај да су део групе“, нагласио је Грбић. 

21.57 – Деца дижу морал одраслима, каже Бранко Коцкица. „Били смо на четири места јуче, играли смо се, поделили поклоне“, рекао је љубимац малишана. 

21.53 – Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је да је изузетно поносан на саборце са спортских терена и на омладину који су учинили да Србија има будућност.

21.50 – Сергеј Ђетковић каже да му је срце пуно због помоћи коју је народ Црне Горе послао. „На муци се познају јунаци. Надам се да ћемо из ове ситуације брзо изаћи“, нагласио је певач. 

21.49 – До сада 13.000 позива! Хвала!

21.45 - Пензионери су категорија која највише разуме проблеме оних који се суочавају са губицима, рекла је министарка задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. „Сви кажу да од малих пензија то није много да учине гест овакве помоћи“, каже Јоксимовићева. 

21.43 – Глумац и редитељ Драган Бјелогрлић апелује да се у овој ситуацији не забораве ни појединачни случајеви. Подсетио је на дечака Славољуба Атанатовског којем је потребно  пет милиона динара за операцију у иностранству. „Велика вода пробудила је дух доброте и хуманости код људи и волео бих да тако и остане“

21.41 –Електроенергетски систем Србије све време је био стабилан, каже министар рударства и енергетике Александар Антић. „Као што се боримо да помажемо људима, боримо се и за систем“, истакао је Антић. 

21.40 –Министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да Србија увек покаже најбоље лице када то нико не очекује. „У 10 дана Србија се променила и то набоље.“ 

21.37. У операцијама оваквих размера нису пре учествовали и надају се да их више неће ни бити, кажу рониоци који су спасавали угрожене претходних дана.

21.35 – Спасиоци кажу да се права драма одиграла код Лајковца где је требало евакуисати аутобус са 45 путника. Коришћени су моторни чамци и евакуација је била успешна. У опасним ситуацијама, кажу, не размишља се, већ се ради по аутоматизму. Најлепше је када су људи захвални.  

21.32 – Саши Ђорђевићу јавља се много деце и пензионера. Велики српски спортиста поносан је на младе који су помагали. „Они су много критиковани јер нису имали шансе да покажу своје право лице. Сада можемо да верујемо у боље сутра“, поручио је Ђорђевић.

21.30 – Мирослав Илић каже да његови родни Мрчајевци нису многои страдали, али се нада да неће бити заборављени. Похвалио је своје пријатеље из Детроита, Лондона који прикупљају помоћ.

21.29 – Већ је наплаћено 8.300 позива! Хвала!

21.28 – Прослављени кошаркаш Владе Дивац нагласио је да је најбоље новац усмерити на конкретне пројекте. Највише га је дирнуло, каже, када су га контактирала избегла лица из Книна и поручила да је најважније сачувати живот, а да ће се све остало надокнадити.  

21.27 – Сосијете женерал банка дионирала је 10 милиона динара, открио је Горан Питић, председник Управног одбора те банке. 

21.25 – Зоран Петровић из Рајфајзен банке рекао је да је та банка донирала 11 и по милиона динара. Банка ће имати посебне услове за грађане из поплављених подручја како би им се што пре вратио живот у нормалу.   

21.22 – Певачица Лепа Брена каже да је српски народ заслужио да му се помогне у ситуацији када му је најтеже. „На нама је да подстакнемо људе добре воље да се не заборави да је помоћ неопходна и да треба да има дужи континуитет“, истакла је певачица најавивши додатну помоћ угроженима од СМС порука из емисије „Звезде Гранда“. 

21.21 – Душан Ковачевић истиче да сви желе да помогну, те да је „Телетон“ један од ефикаснијих начина да се прикупи помоћ. 

21.20 – Успели смо да прикупимо значајни део средстава, али то, ипак, неће бити довољно да обновимо земљу, поручио министар спољних послова Ивица Дачић

21.19 – Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да није било нимало једноставно укротити Саву. „Моји војници, моје старешине поступали су надљудски“.

21.17 – Министар одбране Братислав Гашић каже да је војска и даље на терену да помогне. 

21.12 – У студију у Кошутњаку је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. захвалио се свима који се јављају. „Гледаоци желе желе да помогну и пруже подршку“, каже министар. 

21.09 – Министар културе и информисања Иван Тасовац један је од представника Владе Србије у студију РТС-а. Истакао је да охрабрује помоћ која стиже са свих страна. „Желим да верујем да ће бити сличне мудрости и жеље и око неких позитивнијих ствари“, рекао је Тасовац.

21. 07 – Лепа Брена и Боба Живојиновић донирали су 100.000 евра, колико су уплатили и Саша и Сузана Поповић.

21.05 – Највеће донације компанија за „РТС Телетон - за поплављену Србију“, на динарске и девизне рачуне Владе Републике Србије, наменски отворене за хуманитарну помоћ становништву у поплављеним подручјима уплатили су Рајфајзен банка 100.000 евра (једанаест и по милиона динара), Сосијете женерал банка 10 милиона динара, Гранд продукција 100.000 евра, ДИС милион динара, UNIQA милион динара.

21.01 – Почела акција „Телетон - за поплављену Србију“. Број телефона за позиве из Србије  0905 700 700.

Радио-телевизија Србије, уз подршку Министарства културе и информисања, организовала је националну добротворну акцију „Телетон - за поплављену Србију“. Циљ акције је прикупљање средстава за помоћ жртвама поплава у Србији.  

Сваки позив или порука био је директна донација, односно допринос за помоћ угроженима од поплава.

Износ свих позива хуманитарног броја телефона из фиксне телефоније и сва три мобилна оператера стајао је 60 динара, а толико је био и сваки минут разговора. 

Гости у студију РТС-а у Кошутњаку били су високи функционери Владе Републике Србије, представници верских заједница, Горске службе спасавања, ронилаца, чланови и волонтери Црвеног крста Србије, али и угледне личности културног, спортског и јавног живота Србије. Одазвале су се и бројне компаније и институције.  

Интернет адресе са више детаља о томе како је могуће упутити помоћ поплављеним подручјима су www.humanitarnapomoc.gov.rs и www.floodrelief.gov.rs.

Бројеве рачуна које је отворила Влада Републике Србије за помоћ угроженима у катастрофалним поплавама можете наћи на адреси www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=210154

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво