"Златни лав" израелском филму "Либан"

Ратни филм израелског редитеља Самјуела Маоза "Либан" добитник је престижне награде "Златни лав" венецијанског фестивала. Иранка Ширин Нешат проглашен је за најбољег режисера, Британац Колин Фирт за најбољег глумца, а Рускиња Ксенија Рапопорт за најбољу глумицу.

Израелац Самјуел Маоз освојио је вечерас "Златног лава" за филм "Либан" на Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Маоз је готово цео филм снимио из унутрашњости тенка, како би дочарао клаустрофобију и страх који је доживео као млади израелски регрут током рата 1982. године.

"Било ми је потребно 25 година да опишем ове догађаје не као сведок, већ као редитељ", рекао је Маоз на додели награде за филм који је "Њујорк тајмс" назвао "задивљујућим".

"Посвећујем ову награду хиљадама људи широм света, који су се као и ја, безбедно вратили из рата", додао је Маоз на затварању овогодишњег Венецијанског филмског фестивала.

"Они су наизглед добро, али негде дубоко, сећање остаје укорењено у њиховим душама", рекао је израелски редитељ.

"Сребрни лав" за филм "Жене без мушкараца"

За најбољег редитеља проглашена је Иранка Ширин Нешат којој је награда "Сребрни лав" припала за филм "Жене без мушкараца".

Филм прати животе четири жене у светлу државног удара у Ирану 1953. године.

"Овај филм обраћа се народу Ирана који се бори да пронађе демократију, као и властима Ирана", рекла је Нешат.

"Позивам власти Ирана да дају народу оно што треба да има - основна људска права, слободу и демократију", додала је најбоља редитељка овогодишњег венецијанског фестивала.

Награда за најбољег глумца припала је Британцу Колину Фирту за улогу геј професора који после 16 година губи љубавника, у првом филму режисера Тома Форда "Самац", снимљеном по роману Кристофера Ајшервуда.

За најбољу глумицу проглашена Рускиња Ксенија Рапопорт, за улогу у филму "Двоструки сат" Ђузепеа Капотондија.

Специјална награда жирија припала је немачком редитељу Фатиху Акину за комедију "Соул Кичен", награда за најбољи сценарио америчком редитељу Тоду Солондзу за "Живот у ратно доба", а за најбољи дебитантски филм проглашен је "Судар", филипинског редитеља Пепеа Диокна.

Овогодишњи, 66. филмски фестивал у Венецији отворен је 2. септембра пројекцијом филма "Бариа" редитеља Ђузепеа Торнатореа.

У такмичарској конкуренцији за "Златног лава" на Мостри била су приказана 24 филма, међу којима и нови филмови немачког синеасте Вернера Херцога, немачког режисера турског порекла Фатиха Акина и Француза Патриса Шероа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво