Само "9" је преживело апокалипсу

Анимирани хорор "9" је још једна апокалиптична визија будућности, можда најмрачнија до сада. Аутор, наиме, предвиђа да ће апокалипсу преживети само девет крпених лутака којима је удахнут живот. Гласове главним ликовима позајмили су, између осталих, Илајџа Вуд и Џенифер Конели.

Уколико сте се запитали ко би могао да преживи апокалипсу, један од могућих одговора је - девет крпених лутака. Тако бар предвиђа аутор анимираног филма "9", који је у САД премијерно приказана, наравно, 9.9.2009.

Општи став је да је за стварање крпених лутака, јунака новог анимираног филма "9" било потребно много пажње и љубави, упркос томе што на први поглед изгледају недовршено.

Док стручњаци нису задовољни заплетом филма, став о анимацији која је коришћена је супротан: многи кажу да је толико оригинална и детаљна да оставља без даха.

Сценарио је написала Памела Петлер, која је претходно радила "Чудовишну кућу", анимирани филм награђен Оскаром 2006. године. 

Филм је дело режисера Шејна Акера и базиран је на кратком анимираном филму истог наслова, који је номинован за Оскара 2005. године.

Филм "9" прати судбину створења, која су последњи остатак човечанства у пост-апокалитичном свету. Догађа се у будућности, након рата између људи и машина.

Рушевине, које су остале као последица рата, анимиране су у сивим тоновима и употпуњене атмосфером пуном страха и напетости, тако да филм асоцира на снимке из Другог светског рата.

Због тога неки упозоравају родитеље да је овај филм, иако изгледа симпатично, у ствари веома страшан.

Главни јунак који се зове 9, (глас му је позајмио Илајџа Вуд) буди се једног дана и схвата да на свету више нема људи, остао је само он и мала група створења која личе на њега.

Они су крпене лутке, израђене грубо и са сочивима уместо очију, али су, захваљујући врхунској анимацији, сочива подједнако изражајна.

Продуценти филма су Тим Бартон, познат по мрачним и "уврнутим" филмовима (потписао је остварења као што су "Битлђус", "Бетмен", "Свини Тод" и "Мртва невеста") и Тимур Бекмамбетов (режирао филм "Тражен").

Привукла их је, како кажу, комбинација мрачног и непредвидљивог, дечјег и фантастичног, што  подсећа на Бартонову естетику.

Девет преживелих против чудовишта

Лутке на леђима имају бројеве који су њихова имена и представљају редослед по којем су направљене.

Број 1 (Кристофер Пламер) је крути лидер, 2 (Мартин Ландау) је остарели, али још увек бритки проналазач, 5 (Џон Си Рајли) је лојалан и плашљив, док је број 7 (Џенифер Конели) неустрашива ратница.

Криспин Гловер је позајмио глас бунтовнику, броју 6, а преостали чланови су 3 и 4, неми близанци, експерти за историју, а 8 (Фред Татаскјоре) је рмпалија.

Филм затим прати авантуру ове групе, на начин који подсећа на видео игру.

Радознали 9 пронађе украшен комад метала, уклопи га у одговарајућу рупу и тиме нехотице активира злокобну направу, која се састоји од џиновског црвеног ока у средини, за које је закачено мноштво металних пипака.

Тада су 9 и остали приморани да беже како би спасили сопствене животе.

Док беже, покушавају да открију сврху свог постојања, избегавајући нападе мноштва застрашујућих чудовишта.

Критичари сматрају да већ на половини филма схватите колико је "танак" сценарио, иако је прича довољно занимљива да може да одржи пажњу гледалаца.

У филму влада напета атмосфера, која је прекинута једино епизодом која представља омаж "Чаробњаку из Оза".

Закључак критичара је да ће вам овај филм, иако није најбољи који ћете погледати, ипак представити нови и оригинални свет.

Филм "9" је продуцирала компанија Фокус фичерс, а у САД се због насиља и узнемирујућих призора не препоручује млађима од тринаест година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво