Зомбији у Венецији

Филм "Опстанак мртвих", чувеног режисера хорора Џорџа Ромера, премијерно је приказан на фестивалу у Венецији. То је први хорор после 77 година, приказан у званичној конкуренији најстаријег филмског фестивала на свету. Филм о зомбијима заправо прича о дискриминацији међу људима.

Легенда хорор филма, режисер Џорџ Ромеро тврди да његов нови филм о зомбијима није само коментар на америчко војно ангажовање у Ираку и Авганистану.

"Опстанак мртвих" је шири, уопштенији коментар на тему мржње и дискриминације сваке врсте, изјавио је Ромеро у среду, на премијери филма у Венецији.

То је већ шести филм о зомбијима које је снимио чувени режисер.

Интересантан податак је да је ово први хорор који је ушао у званичну конкуренцију Филмског фестивала у Венецији, још од 1932. године када је приказан филм "Доктор Џекил и мистер Хајд".

У филму су зомбији, који се хране људским месом, смештени у свет у којем бесни непрекидни рат две завађене стране.

Они се споре око начина на који треба поступати са "немртвима": једни сматрају да их све треба поубијати, док су други за њихово заробљавање и интеграцију у друштво.

Метафорични приказ значајних проблема 

"За мене, филмови о зомбијима су увек средство да прикажем актуелна дешавања", рекао је Ромеро новинарима.

"Иако повод није био ниједан конкретан сукоб, мноштво актуелних конфилката у свету, од Северне Ирске до Блиског Истока, послужили су као инспирација за ставрање овог филма", објашњава редитељ.

"Подстакла ме је расна и религијска дискриминација, а не рат у Ираку. Филм је прича о томе како људи не могу да разреше сукобе и настављају да се међусобно боре чак и када сукоби трају толико да зараћене стране више ни не знају шта је изазвало сукоб", закључио је редитељ.

Претходни хорори овог синеасте су такође разматрали значајне теме, као што су рат у Вијетнаму, расизам, милитаризам и класне разлике.

Ромеров класик из 1968. године "Ноћ живих мртваца" био је први у франшизи о зомбијима, а неки од познатијих наслова који су уследили су "Зора живих мртваца" из 1979. године и "Земља мртвих", филм из 2005. године, који је зарадио 40 милиона долара.

"Не знам колико ћу још наставака снимити. Волео биф да постоји већи размак између снимања филмова, али ме финансијери притискају да што пре снимим нови наставак, када претходни део добро прође у биоскопима".

На крају, режисер је закључио: "Филмови о зомбијама су сјајно средство да говорите о значајним социјалним темама, а да се при том и добро забавите".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи