Успех Паскаљевићевог "Меденог месеца"

Нови филм Горана Паскаљевића, "Медени месец", који је премијерно приказан на фестивалу у Венецији, добио је мноштво сјајних критика, а већ је откупљен за дистрибуцију у пет земаља.

Горан Паскаљевић изузетно је задовољан учинком на овогодошњем Филимском фестивалу у Венецији, с обзиром на то да је његово остварење "Медени месец" наишло на одличан пријем и критике и публике и већ продато у пет држава.

"Можда је нескромно да ја као аутор то кажем, али велики број новинара је оценио да је 'Медени месец' најбољи филм на фестивалу, питајући се зашто се није нашао у главном програму", рекао је за Танјуг Паскаљевић, преносећи реаговање медијских посленика.

У италијанској и светској штампи већ су изашли први текстови о филму "Медени месец" за који критичари нису штедели епитете, називајући га "мајсторским филмом", "ремек-делом"...

Међу њима је и Ник Холдсворт, који у разговору са нашим режисером за прву страну америчког "Варајетија" истиче његову храброст да сними албанско-српску причу која, носи снажну поруку о жељи оба народа да буду део европске породице.

Похвале америчких критичара 

Престижни "Холивуд рипортер" из Лос Анђелеса доноси критику у којој оцењује да је прича о два млада пара, српском и албанском, који напуштају своју домовину у потрази за бољим животом у Европи, испричана на мајсторски начин, захваљујући коме се публика детаљно упознаје са друштвеним и породичним контекстом будућих имиграната.

Овај филм је специфичан по томе што представља прву српско-албанску копродукцију и пружа ретку прилику да се завири у живот данашње Албаније, која се тек недавно појавила на медународној филмској сцени, пише тај лист.

"Публика која воли суптилани начин Паскаљевићевог приповедања биће изненађена новом врстом балканског хумора у српском делу приче... Паскаљевић је мајстор кадрирања и дугих кадрова у којима се емоције смењују као таласи", констатује критичар "Холивуд рипортера".

Лево оријентисани италијански "Манифесто" објавио је на трећој, политичкој страни, велики интервју у којем наш режисер говори о проблему емиграната у Европи, што је и тема филма.

"Међу многобројним филмовима који имају и политичке аргументе на овогодишњем венецијанском фестивалу 'Медени месец' је најуспешнији и најозбиљнији", констатује новинар "Манифеста", преносећи Паскаљевићев осећај поноса због заједнички направљеног филма са Албанијом и оцену о могућој сарадњи упркос критикама националиста са обе стране.

"У будућности, када Србија уђе у Европску унију неће више бити проблема са Косовом и националисти ће изгубити тло под ногама... Проблеми емиграната не могу се решавати силом као што то покушава да чини Берлускони, већ тако што ће богате земље помоћи онима из којих стижу емигранти да се економски развију. Нико не жели да напусти своју кућу ако има средства неопходна за достојан живот. Ја не критикујем Италију, већ Берлусконијеву тврду политику према емигрантима. Али, Берлускони није Италија, као што ни Милошевић није био Србија", рекао је Паскаљевић у том интервјуу.

Италијански часопис "Л'Алтро" објавио је велики текст преко целе стране наводећи да је "Медени месец" највећи успех у селекцији Дани аутора, у којој је приказан.

"Многи критичари постављају питање зашто није у трци за Златног лава. Одговор се очигледно може наћи у чињеници да је селектор Марко Милер ове године своју селекцију за нагреде посветио искључиво великим и скупим филмовима... Паскаљевић је иначе скроман човек, лепо васпитан, и не глуми филмског генија и поред тога што он то јесте", пише "Л'Алтро".

Наставак "турнеје" по фестивалима 

О успеху филма приказаног на чувеној Мостри говори и податак да је Паскаљевић у Венецији дао више од 20 интервјуа, као и то што је његово остварење већ продато у пет држава. Купили су га Француска, Швајцарска, Аустрија, Немачка, Шпанија, а тренутно се воде преговори са Италијом.

После Венеције, "Медени месец" наставља живот на филмским фестивалима широм света.

Први на реду је фестивал у Торонту у његовом главном програму "Великани филма". Потом следи одлазак на највећи фестивал у Азији, Пусан у Јужној Кореји, затим у Ваљадолид у Шпанији, где је Паскаљевић два пута освајао гран при са филмовима "Туђа Америка" и "Оптимисти", Монпеље у Француској, где је добио гран при за "Сан зимске ноћи".

Биће приказан и на фестивалима у Сао Паолу, Мајамију, Абу Дабију, који израста у највећи фестивал на Средњем истоку, Анталији у Турској, где је својевремено добио гран при за "Буре барута".

На јубиларном, 50. фестивалу у Солуну Паскаљевићев "Медени месец" ће отворити селекцију балканског филма. На том фестивалу биће приређена комплетна ретроспектива филмова нашег редитеља, пропраћена књигом о његовом стваралаштву на енглеском и грчком језику.

Том приликом, Паскаљевићу ће бити уручена и награда Златни Александар за животно дело и допринос светској кинематографији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво